časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zemřel Ing. Jaroslav Vokálek, CSc.

|

Smutná zpráva zasáhla v lednu 2008 elektrotechnickou veřejnost. Zemřel Ing. Jaroslav Vokálek, CSc., který mnoho let pracoval v EGÚ Praha. Role autora této zprávy in memoriam jsem se ujal sice se smutkem, ale rád, protože jsem ho blíže poznal osobně i v odborné oblasti. Jestliže bych měl jeho činnost a povahu charakterizovat stručně několika slovy, byly by to vrcholná odbornost, vstřícnost a ochota. V současné době takových charakterů bohužel stále ubývá.
 
Snad jako jeho přítel si mohu dovolit napsat tento sloupek. Kdykoliv jsem za ním zašel na konzultaci odborných problémů, vždy byl ochoten a připraven pomoci bez jakýchkoliv požadavků na odměnu. Nejen mně, ale také mým spolupracovníkům vždy ochotně a s pečlivostí jemu vlastní vyhověl, šlo-li o překlady materiálů IEC nebo CENELEC. Také díky jemu měly tyto překlady vysokou odbornou i jazykovou úroveň a nikdo neměl pochybnosti ani o terminologii, ani o věcné správnosti výkladu příslušného problému.
 
Mám-li shrnout zásluhy Ing. Jaroslava Vokálka, CSc., o rozvoj elektrotechniky v České republice, jmenuji především jeho spoluúčast na vytváření normy o ochraně před bleskem ČSN EN 62305 a dále konzultace ohledně měřicí techniky v této oblasti.
 
Závěrem bych rád dodal, že v osobě Ing. Jaroslava Vokálka odešel nejen člověk, který představoval ryzí charakter, ale také odborník s vyhraněným a vyzrálým přístupem k problematice elektrotechniky. Prosím proto všechny, kteří ho znali, aby alespoň krátkým zamyšlením přispěli k uctění jeho památky.
 
Ing. Zdeněk Rous, CSc.