časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zelená energie přiláká množství vystavovatelů

|

číslo 3/2006

Zelená energie přiláká množství vystavovatelů

Propojujícím a zároveň hlavním tématem Stavebních veletrhů Brno a veletrhu URBIS INVEST – které se konají 25. až 29. dubna 2006 – bude zelená energie. Jedním z dalších stavebních témat ve spojení se zelenou energií jsou tzv. nízkoenergetické budovy a technologie, které budí velký zájem nejenom mezi vystavovateli. Téma, jež je pro stavebníky velmi důležité svou aktuálností z pohledu uplatňování celoevropských směrnic, přilákalo již mnoho významných vystavovatelů, kteří staví na ekologické budoucnosti.

Z hlediska provozních nákladů nejsou novostavby vždy zárukou optimálních podmínek, zateplování starších objektů je finančně náročné a ceny energií stále rostou… Nabídka a možnosti v této oblasti jsou v současné době dosti široké, investoři však o nich nejsou dostatečně informováni. Mnoho z nich hledá řešení problému použití vhodného stavebního materiálu, provozních nákladů, nejlepšího a nejhospodárnějšího vytápění, volby nejvhodnějších oken s ohledem na úsporu energie apod. Je totiž obecně známo, že největší podíl z ceny, kterou český občan zaplatí za bydlení zejména v nájemních domech, tvoří částka vynaložená na energie. V ekonomicky vyspělejších zemích je podíl ceny energií na celkové skladbě ceny za bydlení mnohem menší. Proto je z hlediska provozních nákladů účelné zaměřit se na možnosti úspor a využití tzv. nízkoenergetických technologií, které umožní bydlení s nízkou spotřebou energie. Podle současných norem je tím míněna ve srovnání s novými stavbami zhruba poloviční spotřeba současných provozních nákladů, ve srovnání se starší výstavbou jde o spotřebu na třetinové úrovni. Kromě úspor vynaložených nákladů na bydlení zaručují nízkoenergetické technologie také větší šetrnost k životnímu prostředí. Z dlouhodobého hlediska je tento parametr velmi významný a vystihuje hlavní téma Stavebních veletrhů, jež zní Stavte na budoucnosti.

Jako součást Stavebních veletrhů v Brně se za spolupráce a garance prestižních českých i zahraničních asociací v souvislosti se zelenou energií připravuje doprovodný odborný program. Laici i odborníci zde budou moci získat nejen úzce specializovanou informaci, ale i ucelenou představu o využití alternativních energetických zdrojů, o uplatnění regulace a eliminace ztrát energie v budovách, využití finančních zdrojů EU pro rozvoj technologií zaměřených na zelenou energii atd.

Ohlas na uvedené téma mezi odborníky, kteří považují využívání obnovitelných zdrojů energie v České republice při současné úrovni používaných technologií za stále silně podprůměrné, je velmi pozitivní. Podle Informačního centra České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě stále existuje několik základních oborů, ve kterých jsou v tomto ohledu velké rezervy. Je to především energetická náročnost národního hospodářství, průmyslová výroba a provoz průmyslových i obytných budov.

Stavební veletrhy v Brně jsou pro vystavovatele téměř ideální příležitostí seznámit veřejnost se svými nejnovějšími produkty, které aktivně přispívají k ochraně životního prostředí a k důslednějšímu využívaní obnovitelných zdrojů ve vztahu k zelené energii – jsou zde totiž vždy prezentovány špičkové technologie využívané ve stavebnictví. Zelená energie není aktuálním tématem pouze v České republice. Proto se veletrhu zúčastní i zahraniční partneři, se kterými bude zajišťována velmi intenzivní spolupráce. Partnerskými zeměmi pro letošní rok jsou Slovensko a Polsko.

Nízkoenergetické technologie v Brně
Stavební veletrhy Brno 2006 a Urbis Invest se nezadržitelně přibližují. S nimi se přibližuje také téma Zelená energie, které bude celý komplex veletrhů propojovat. Jedním z hlavních stavebních témat ve spojení se zelenou energií jsou tzv. nízkoenergetické budovy a technologie, které budí obrovský zájem nejenom mezi vystavovateli.

V současné době řeší bytovou situaci vlastní stavbou nebo odkupem bytu či rodinného domu mnoho lidí. Mnoho z nich si klade otázky, které se týkají použití stavebních materiálů, oken, možnosti zateplení a minimalizace provozních nákladů na bydlení. Je obecně známo, že největší díl z částky, kterou zaplatí český občan za bydlení, zejména v nájemních domech, připadá na energie. V ekonomicky vyspělejších zemích je podíl ceny energií v celkové skladbě ceny za bydlení naopak mnohem menší. Ani novostavby nejsou vždy zárukou dostačujících podmínek z hlediska provozních nákladů. Dodatečné zateplování starších objektů je vždy finančně náročné a ceny energií stále rostou. Proto je z hlediska provozních nákladů dobré zaměřit se na možnosti úspor a využití tzv. nízkoenergetických technologií.

(jm)