časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ze zasedání Elektrotechnické sekce Hospodářské komory

|

Dne 7. února se z iniciativy Elektrotechnického svazu českého (ESČ) konalo zasedání Elektrotechnické sekce Hospodářské komory ČR (ES HK). Cílem jednání bylo sjednotit výklad problematiky revizí elektrických spotřebičů a ručního nářadí z pohledu platných legislativních předpisů v ČR.
 
Hned v úvodu konstatujme, že sjednotit náhledy na uvedenou problematiku se nepodařilo. V diskusi se nenašlo ani jednotné stanovisko k nastoleným otázkám, nebylo ani přijato společné usnesení ES HK ČR, které by mohlo být předloženo elektrotechnické veřejnosti. Čtyřhodinové jednání zástupců všech institucí a organizací, které mají kompetenci mluvit do elektrotechniky v ČR, včetně redakce Elektro, nepřineslo dokonce ani dohodu, že se subjekty v dohledné době dohodnou. Není v možnostech této stránky Elektro situaci vyřešit, ale jednání pouze přiblížit.
 
V každém případě byl přínosem jednání fundovaný referát pana Ing. Jaroslava Melena, dlouholetého pracovníka SOD a soudního znalce v oboru elektro k problematice vyhrazených elektrických zařízení. Ten přiblížil legislativní rámec projednávané problematiky, a ačkoliv poukázal na mnohé jeho nepřesnosti a vzájemnou neprovázanost příslušných předpisů, připomněl základní zásadu – dodržovat zákony, ať se nám to líbí, či nikoliv.
 
Redakce Elektro se problematice revizí elektrických spotřebičů a ručního nářadí věnuje již dlouhodobě. Usiluje o získávání a předávání relevantních informací desítkám tisíc kvalifikovaných revizních techniků, kteří se den co den vydávají za předmětem své obživy, za svým denním chlebem, a rovněž se na této činnosti podílí.
 
V čem tedy podle názoru redakce Elektro spočívá tak kolosální rozdíl pohledů na oblast revizí elektrických spotřebičů a ručního nářadí? Pohledů účelových, obojetných, nezasvěcených, nechápajících a v neposlední řadě i neodborných?
 
V neuspokojivém stavu legislativy, která se týká vyhrazených technických zařízení a revizí elektro. V nevůli a minimu snahy o pozitivní změnu těchto předpisů a zákonů ze strany kompetentních institucí. V účelovosti výkladu téhož a v účelovosti odpovědí na otázky:
Patří elektrické spotřebiče a elektrické ruční nářadí mezi vyhrazená elektrická zařízení?
Jaká odborná způsobilost je nutná k provádění prohlídek, kontrol a revizí nářadí a spotřebičů?
Kdo je povinen a kdo oprávněn dávat odborné veřejnosti výklad nepřesných zákonů a předpisů?
 
Šéfredaktor časopisu Elektro očekával, že ESČ bude avizovat svou vůli přiklonit se k přesnějšímu legislativnímu vymezení pojmu VTZ, nikoliv že bude účelově lpět na znění, které dobou svého vzniku ani nemohlo respektovat současný stav ekonomiky a tržního prostředí.
 
Šéfredaktor časopisu Elektro očekával, že MPSV bude avizovat svou vůli doplnit legislativní rámec přípravou příslušných zákonů a předpisů, např. doposud chybějícími vyhláškami k problematice bezpečnosti práce.
 
Vyzval proto všechny zúčastněné subjekty, aby soustředily síly na prosazení takových změn v legislativních předpisech, které by umožnily jejich jednotný výklad. Navrhl řídit se více „duchem zákona“, ne pouze doslovným zněním příslušných paragrafů.
 
Cesta k dosažení shody zcela jistě existuje. I proto je z obecného hlediska zapotřebí ocenit iniciativu ESČ a také skutečnost, že ze strany všech zúčastněných existuje vůle se na řešení problematiky i nadále podílet.
redakce Elektro
 
Obr. 1. Prezident ESČ pan Fiala (stojící vpravo) zdůraznil, že zákony může vykládat jedině soud. Soud však závazné stanovisko nevydá předem, ale až v rámci konkrétního procesního řízení. Dále uvedl několik statistických údajů ohledně počtu pracovníků a revizí elektrických zařízení, podílu poruch elektrických zařízení na požárech a úrazech a klesajícího trendu jejich výskytu v několika posledních letech. Záznam jednání průběžně pořizoval Miroslav Minařík (stojící vlevo, portál Elektrika.cz)
 
Obr. 2. V rámci diskuse paní Daniela Kubíčková z MPSV objasnila důvody stanoviska ministerstva (vlevo Julius Růžička, předseda Unie elektrotechniků ČR). Paní Kubíčková zdůraznila, že zákon č. 251/2005 Sb.,o inspekci práce, je výlučně procesní norma, která pouze uvádí přehled přestupků a správních deliktů a stanovuje příslušné postihy. Skutková podstata těchto přestupků a správních deliktů vyplývá z jiných zákonů, především ze zákona č. 174/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů.