časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ze zahraničních médií

|

Silniční zábrana zlepšující kvalitu ovzduší pro chodce

Imperial College London | www.imperial.ac.uk

Znečištění ovzduší představuje celosvětový problém ovlivňující zdraví, a výzkumníci proto neustále pracují na inovativních řešeních. Vědecký tým z Královské univerzity v Londýně se nyní zaměřil na využití simulačních technik proudění vzduchu a následnou aplikaci pro silniční konstrukční prvky schopné odklánět částice prachu směrem od chodců.

Kvalita ovzduší je problémem hlavně v komunitách s nižšími příjmy, které se častokrát nacházejí v blízkosti komunikací s čilým dopravním ruchem. Podobně je tomu u dětí, které jsou náchylnější a méně chráněné proti působení polutantů v ovzduší jednoduše vzhledem k faktu, že se nacházejí blíže k zemi, kde se usazují těžší škodlivé látky.

Výzkumníci se původně zaměřili na vytváření jednodušších modelů a zkoumání možností urbánního designu, které by umožnily snížit účinky znečišťujících látek vířících ve vzduchu kolem komunikací a zlepšily by kvalitu ovzduší pro chodce. Nyní se tým inspiroval letištními deflektory a speciálně navrženými zakřivenými protihlukovými bariérami podél německých a nizozemských silnic a využil počítačovou simulaci k navržení zaoblené konstrukce k efektivnímu rozptýlení a odklánění polutantů, čímž dochází k výraznému navýšení kvality ovzduší pro chodce.


Systém přenosu dat hravě překoná možnosti dnešních řešení

MIT | www.mit.edu

USB standard může být brzy minulostí díky novému systému přenosu dat z dílny Massachusettského technologického institutu (MIT), který strčí univerzální sériovou sběrnici do kapsy. Jeho základem je vysokofrekvenční křemíkový čip s polymerovým kabelem o tloušťce lidského vlasu. Desetinásobně rychlejší přenos informací uleví nejen datacentrům a přispěje k zeštíhlení infrastruktury.

Potřeba rychlého přenosu dat je v dnešní době žádanější než kdy jindy, obzvláště s ohledem na současnou situaci, kdy jsou lidé nuceni často pracovat z domova. Množství sdíleného obsahu vyžaduje chytrá řešení pro zajištění efektivního a rychlého přenosu informací. Výzkumníci z MIT na to jdou od píky a zaměřili se na počítačové čipy a jejich komponenty, konkrétně měděné dráty, které nalezneme prakticky ve všech kabelech od USB po HDMI.

Jednou z alternativ energeticky náročných měděných drátů jsou optické kabely, které však mají vlastní problémy. Zatímco měděné dráty využívají elektrickou signalizaci, optická vlákna komunikují pomocí fotonů. Křemíkové počítačové čipy však obecně neholdují fotonům a propojení optických kabelů s počítači se neobejde bez problémů. Výzkumníci se tedy zaměřili na sloučení výhod mědi a optických vláken a vytvořili kabel z plastového polymeru, který pomocí elektromagnetických signálů dosahuje mnohem vyšší účinnosti při přenosu velkého množství dat než jeho měděný bratříček.


Norsko vyšle ve spolupráci s japonskou Toyotou do světa první tanker na vodíkový pohon

Corvus Energy | corvusenergy.com

Inovativní společnost Corvus Energy, průkopník na poli skladování energie, oznámila zahájení vývoje a produkce prvního udržitelného systému vodíkových palivových článků svého druhu pro pohon pobřežních tankerů. Jako první vypluje na moře 62 metrů dlouhý a téměř 500 tun vážící tanker s názvem „e5“.

Pobřežní tankery mají menší rozměry a jsou určeny k dopravě nákladu mezi sousedními zeměmi. Projekt podpořila norská státní agentura Innovation Norway částkou 5,2 milionu EUR, a upevnila tak pozici Corvus Energy na trhu s čistou energií. e5 by měl vyplout na moře v roce 2023, rok poté již budou k dispozici první komerčně dostupné tankery s certifikací šetrnou k mořskému životu.

Iniciativa skloubí znalosti norských odborníků na přímořský život s palivovými moduly jednoho z největších výrobců palivových článků od Toyoty, která se může pochlubit 30letou zkušeností v oblasti rozvoje a výroby palivových článků pro automobily a ostatní pozemní aplikace.