časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zdravotnický napájecí systém CONBOARD

|

číslo 11/2005

Zdravotnický napájecí systém CONBOARD

Firma Zumtobel Staff vyvinula zdravotnickou napájecí jednotku Conboard, kterou lze snadno přizpůsobit daným technickým a funkčním požadavkům. Současně je možné ji začlenit do jakéhokoliv architektonického prostředí.

Obr. 1.

Obr. 1. Zdravotnická napájecí jednotka Conboard

Conboard je nový produkt řady Elgaduct, který kombinuje technologii s bezpečností a s designem. Systém se skládá z lisovaných hliníkových profilů a všechny potřebné napájecí přípojky soustřeďuje na jednom místě v pokoji pacienta (obr. 1).

Možnosti uspořádání

Napájecí jednotka Conboard poskytuje projektantům a uživatelům volnost při rozmisťování zdravotnické techniky, ale i co se týče celkového estetického vzhledu. Operativně je možné horizontálně či vertikálně sesadit a upevnit více napájecích linek, standardně v délce 60 mm. Podle potřeby vybavení je integrován příslušný počet napájecích prvků, jako jsou přípojky zdravotnických médií, zásuvky, volací služba pro pacienty, telekomunikační a datová technika.

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 2. Modulární čelní stěna s integrovanou jednotkou Conboard a osvětlením
Obr. 3. Zdravotnická napájecí jednotka Conboard doplněná svítidlem Pureline

Conboard poskytuje kompaktní řešení pro jednolůžkové, dvoulůžkové i vícelůžkové pokoje; navíc je možné vzájemně propojit několik těchto napájecích jednotek. Uvedená jednotka odpovídá požadavkům směrnice o zdravotnických produktech (93/42 EHS) jako zdravotnický produkt třídy IIb.

Multifunkční systém

Modulární jednotku Conboard je možné integrovat do kompletního obložení čelní stěny tak, že lícuje s jejím povrchem (obr. 2). Povrch modulu je opatřen vrstvou nanesenou vysokotlakou úpravou, jež je odolná proti desinfekčním prostředkům a díky hladkému provedení ji lze snadno čistit. Vestavěné přídavné prvky, jako jsou infuzní automaty, monitorovací a jiné sledovací systémy, je možné osadit s využitím vertikální nosné kolejnice, již lze snadno přišroubovat.

Osvětlovací těleso vyvinuté firmou Zumtobel Staff shora zakončuje multifunkční čelní stěnu. Svítidlo splňuje požadavky na osvětlení pro čtení, dále pro vyšetření, osvětlení místnosti i pro orientaci. Osvětlovací modul byl všem zmíněným aplikacím přizpůsoben za použití nejmodernějších výpočetních metod.

Není-li modul Conboard použit jako čelní stěna, ale jako samostatná zdravotnická napájecí jednotka, doporučuje se pro osvětlení namontovat svítidla Pureline a Curea z řady Elgaduct, jejichž vlastnosti jsou speciálně přizpůsobeny nárokům na osvětlení lůžkových prostor zdravotnických zařízení (obr. 3).

Zumtobel Staff CZ s. r. o.
Vlastislavova 11
140 00 Praha 4
tel.: 241 740 301
fax: 241 740 308
e-mail: info@zumtobelstaff.cz
http://www.zumtobelstaff.cz