časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Záznam událostí multimetrem Fluke 189 (část 3 – závěr)

|

číslo 12/2005

Záznam událostí multimetrem Fluke 189 (část 3 – závěr)

Jednou z hlavních vlastností multimetru Fluke 189 je jeho schopnost záznamu do paměti. V tomto seriálu článků jsou blíže vysvětlovány možné způsoby záznamu událostí do paměti, jejich další využití a vlastnosti programu FlukeView® Forms.

Spuštění a zastavení záznamu z panelu přístroje

Spuštění nebo zastavení celého záznamu na přístroji Fluke 189 je velmi jednoduché. Vybere se funkce vstupu přístroje a spustí se záznam stiskem klávesy LOGGING. Jsou-li v této chvíli v záznamové paměti nějaká data, zobrazí přístroj dotaz CLR na jejich smazání. Stiskem YES se záznam spustí, stiskem NO se záznam zruší. Je-li paměť čistá, začne záznam. Na displeji se zobrazí značka LOG, doba trvání záznamu a počet zaznamenaných intervalů. Bude také blikat malý symbol MEM, upozorňující, že data jsou ukládána. Číslo indexu roste od 001 po 1 pro každý zaznamenaný interval (nebo změnu rozsahu). Tento index se nezvětší při zachycení nové události. Pro zastavení záznamu stačí stisknout tlačítko CANCEL (nebo otočit přepínačem přístroje; to však nelze doporučit vzhledem k tomu, že se mohou ztratit data zachycená právě v okamžiku otočení přepínače). Záznam se ukončí i při vybité baterii nebo při zaplnění paměti přístroje.

Obr. 1.

Obr. 1. Multimetr Fluke 189
Obr. 2. Příklad tabulky zaznamenaných naměřených hodnot

Po ukončení záznamu jsou dvě možnosti, jak si prohlédnout zachycená data:

  • převedením do programu FlukeView® Forms,
  • sledováním omezené části dat přímo na displeji přístroje (průměrné hodnoty zachyceného intervalu).

Zobrazení dat pomocí programu FlukeView® Forms

Program nabízí několik způsobů, jak zobrazit data v grafické (obr. 3) nebo v tabulkové (obr. 2) podobě. Velmi důležitá funkce programu, která umožňuje získat lepší představu o průběhu signálu v dané době, je zvětšování grafů. Data přenesená do počítače pomocí FlukeView® Forms lze uložit do databáze pro další zpracování, vytvářet z nich měřicí protokoly či je exportovat do jiných programů, včetně programu Excel.

Slučování dat z událostí a z intervalů

Fluke 189 zachycuje data událostí k datům zachyceným v nastavených časových intervalech. Protože jsou ukládány dva druhy dat, mohl by vzniknout omyl při zjišťování způsobu jejich uložení. FlukeView® Forms umožňuje zobrazit všechna data zachycená během záznamu (obr. 3). V horní části obr. 3 je časová osa vždy ukazující konce intervalů zachycení a začátky dalších. Záznam začíná na T0, intervaly jsou označeny konci I1, I2, I3 a I4. V dolní části obr. 3 je z časové osy patrné, kdy přístroj zachytil stabilní nebo nestabilní signál. Záznam začíná stabilní periodou a pokračuje dvěma periodami nestability. Obr. 2. Ve střední části obr. 3 je průběh vlastních událostí. Čerchované čáry naznačují, kdy přístroj bude zachycovat minimální, maximální a průměrnou hodnotu, jakož i značku konce zachycení. Program vytváří „krabičky„, kde svislý rozměr je určen největší a nejmenší hodnotou pro danou periodu záznamu a vodorovný rozměr určuje dobu trvání příslušné periody. Průměrná hodnota je označena plnou čarou uvnitř. Z obr. 3 je dále zřejmé, že v pravidelných časových odstupech jsou přidány záznamy z intervalů. Po ukončení intervalu následuje perioda stability nebo nestability a poté další perioda záznamu – nová „krabička„. V případě potřeby je možné zobrazit pouze data z událostí, nebo jen data z intervalů, a to pouhým poklepáním pravým tlačítkem myši nad grafem a následným výběrem z nabídkového menu.

Záznam pomocí FlukeView® Forms v reálném čase

Program FlukeView® Forms od verze 1.5 podporuje záznam událostí v reálnem čase, kdy jsou data posílána přímo do počítače (není-li na přístroji nastavena funkce intervalového záznamu). Nabízí se tak možnost záznamu událostí multimetrem nebo programem.

Obr. 3.

Obr. 3. Zobrazení všech zachycených dat během záznamu

Bude-li záznam řídit (rozhodovat) přístroj, bude ziskem maximální rozlišení (min. doba detekce) pro detekci a záznam událostí. Multimetr má přechodnou vyrovnávací paměť s deseti pozicemi, které program postupně čte, a tudíž se neztratí ani krátká událost. Bude-li záznam rozhodovat program FlukeView® Forms, prodlouží se doba detekce a bude možné číst data z obou displejů přístroje na nastavení pevné rozhodovací hodnoty (stabilní okno) nebo relativní rozhodování v procentech a minimální velikost rozhodovací úrovně.

FlukeView® Forms umožňuje při reálném záznamu nastavit různé úrovně komprese nad zvolenou hodnotou nebo pod ní (např. lze nastavit pouze intervalová data pro hodnoty napětí mezi 100 a 130 V AC a vstupní přímá data jen pro hodnoty nad 130 V). Nastavit je možné také velikost okna pro detekci událostí.

Další podrobnosti o tomto přístroji i o dalších měřicích přístrojích značky Fluke mohou zájemci získat na adrese zástupce značky Fluke pro ČR:

Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
internet: www.blue-panther.cz