časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Závěry z jednání u Kulatého stolu – setkání odborníků na téma „rušení norem“

|

číslo 6/2004

referáty

Závěry z jednání u Kulatého stolu – setkání odborníků na téma „rušení norem“

Počátkem února 2004 uspořádala redakce časopisu ELEKTRO diskusní setkání s odborníky z oboru elektrotechniky na téma „Rušení některých norem řady ČSN 34 31xx a jejich náhrada normou ČSN EN 50110-1 a -2„.
Po vzájemných konzultacích účastníků je možné shrnout závěry, ke kterým shromáždění dospělo a kroky, které je nutné v zájmu pozitivního vývoje v budoucnu učinit:

  • Požadovat na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO), aby zajistilo autorizovaný překlad návrhu novelizace EN 50110-1:1996 v podobě prEN 50110-1:2004 tak, aby tento návrh mohl být odpovědně připomínkován prostřednictvím pověřené, kvalifikované instituce z oboru elektrotechniky (Elektrotechnický svaz český - ESČ).
    Iniciuje Elektrotechnický svaz český.

  • S ohledem na skutečnost, že se jedná o „bezpečnostní předpis„ a stávající překlad neodpovídá plně anglickému originálu, je nutné českou verzi ČSN EN 50110 v navrhované prodloužené lhůtě připomínkovat, a to ve spolupráci s Ministerstvem práce a soc. věcí (MPSV). ESČ je zpracovatelem úkolu mezinárodní spolupráce s CENELEC/BTTF 62-3 Obsluha a práce na elektrických zařízeních, (a to v včetně odkazů na platné legislativní podmínky v ČR pro zveřejnění v EN 500110-2) a zabývá se i provedením analýzy odlišností této normy a norem řady ČSN 3431.
    Iniciuje Elektrotechnický svaz český.

  • Prosazovat vydání Nařízení vlády (NV) pro problematiku BP na el. zařízeních tak, aby toto NV vhodným způsobem doplňovalo obecná ustanovení nové normy.
    Požadavek na MPO a MPSV bude tlumočit redakce ELEKTRO.

  • Informovat elektrotechnickou veřejnost o možnosti připomínkování posledně vydaných změn ČSN 34 3100 (zpracovatel Ing. B. Kramerius, ČD-TÚDC) a souboru norem navazujících, které měly za úkol odstranit event. duplicitu ustanovení článků, vypustit zastaralé nebo neopodstatněné články nahrazovaných norem, a to s cílem odstranit vzniklé nejasnosti a rozpory formou oprav těchto změn.

  • Požadovat na MPO, aby stanovisko ČR k návrhu novely ČSN EN 50110-1 –2 obhajoval na zasedání CENELEC/BTTF 62-3 odpovídající odborník-expert, znalý dopodrobna problematiky bezpečnosti práce na elektrických zařízeních.
    Požadavek na MPO bude tlumočit ve spolupráci s ESČ redakce ELEKTRO

  • Přihlásit se ke spolupráci s avízovaným výborem pro BP na technických zařízeních při Radě vlády pro BOZP, a to prostřednictvím vybraného (–ných) zástupců elektrotechnické praxe.
    Zprostředkuje a zkonzultuje ČÚBP.

  • Prosazovat vytvoření jednotného rámce pro stanovování rizik technických zařízení.
    Zprostředkuje a zkonzultuje ČÚBP.

  • Apelovat na zástupce zaměstnavatelů a odborové svazy, aby se i oni zapojili do řešení nastalé situace přijímání předpisů EU. Vytvářet tlak na kompetentní orgány státní správy, odbory i odborné organizace pro podporu výše uvedených bodů.
    Iniciuje průběžně ve spolupráci s ESČ a dalšími institucemi redakce ELEKTRO.

V současné době lze konstatovat, že v některých bodech již nastal určitý posun v jednáních příslušných institucí: ČÚBP se dohodl na spolupráci s ČSNI při zpracování rozborového úkolu: Posouzení ČSN EN 50 110-1 „Obsluha a práce na el. zařízeních„ a připravované prEN 50110-1 se souborem ČSN 34 3100 až 91 „El. předpisy pro obsluhu a práci na el. zařízeních„ s ohledem na legislativní návaznosti.

Byla zahájena činnost a organizační příprava výboru pro BP na technických zařízeních při Radě vlády pro BOZP.