časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zatočte s rámusem. Extech SL130 poslouchá za vás

Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | www.conrad.cz

O tichu se říká, že má jednu úžasnou vlastnost: dokáže léčit. Co když ale podmínky, kterým jsme každodenně vystavováni, přirozené relaxaci zase tolik nepřejí? Kdy se již máme začít bránit? A dá se vůbec přesně určit, jak moc budou naše uši namáhány?

Jedno měření, ale pořádně

Přístroj SL130 značky Extech takové požadavky rád vyslyší. Co by to bylo za hlukoměr, který svému okolí neumí pečlivě naslouchat! Řečí čísel vždy zprostředkuje aktuální informace a s časovým razítkem je nepřetržitě vyhodnocuje i z pohledu nastaveného limitu. Vedle názorného sloupcového diagramu výrobce nabízí též nastavitelnou dvoubarevnou indikaci s velkými svítivými diodami. Zřetelné varování musí s trochou nadsázky zburcovat i hluchého.

Digitální hlukoměry mívají různé podoby a jako multifunkce prozkoumají dokonce i osvětlení nebo rychlost proudění vzduchu. Zařízení typu Sound Level Alert SL130 však svou pozornost netříští mezi více veličin. Neposlouží proto ani jako doplňkový teploměr či měřidlo vlhkosti. Bude je zato možné jednoduše připevnit na stěnu, přišroubovat ke stojanu, postavit samozřejmě na stůl a třeba vzít i do rukou. Díky neobyčejně velkému displeji lze základní údaje odečítat na velké vzdálenosti, případně si pomocí výstupního konektoru pro externí signalizaci prodloužit dosah ještě více.

Obr. 1. Hlukoměr Extech SL130
Obr. 1. Hlukoměr Extech SL130

Se standardy ANSI a IEC

Kromě gumové podložky pro lepší stabilitu, a také pěnové ochrany mikrofonu, bude dominantní barva celého přístroje bílá. Plastové tělo SL130 je pevné a díky šesti přiznaným křížovým šroubům na zadní straně zařízení nikde nic nevrže. Čelnímu panelu vévodí multifunkční displej LCD o rozměrech 12 × 8 cm následovaný blokem čtyř výstražných LED. Tady už zbývá místo jen pro gumové tlačítko resetující maximální změřené hodnoty a přepínač mezi režimy vypnuto – zapnuto – automatický provoz. Automatika přitom zajistí pravidelnou činnost v předem nastaveném čase.

První sada voličů je umístěna na pravém boku. Umožňují přizpůsobit funkce alarmu (Low / High), stejně jako vlastnosti dvoubarevné signalizace. Jsou následovány dvojicí konektorů – výstupem pro vnější výstrahu a napájecí zdířkou. Potřebných 9 V obstará přibalený, univerzální síťový adaptér podporující různé druhy zásuvek. Rozhodnout se je každopádně možné i pro bateriové napájení. Je však nutné počítat s těžko uvěřitelnými osmi články typu AA, zákazem signalizace prostřednictvím LED a zejména výdrží, která při nepřetržité činnosti hlukoměru dosahuje zhruba 240 hodin. To by mohlo v praxi odpovídat třiceti směnám. Výrobce si taková omezení uvědomuje a oba konektory proto v bateriovém prostoru po odklopení víčka zprostředkuje ještě jednou. A na stejné, odvrácené straně přístroje lze ukončit výčet ovládacích prvků zmínkou o přepínači rozsahů, tlačítcích pro nastavení času, limitů a také odezvy v časové nebo frekvenční oblasti, příp. drobném otvoru sloužícímu ke kalibracím.

Obr. 2. Hlukoměr najde uplatnění i v náročných provozech
Obr. 2. Hlukoměr najde uplatnění i v náročných provozech

Rozlišuje desetinu decibelu

Po jednoduchém odklopení obou nožiček, které zde pracují v tandemu a pro lepší stabilitu mohou být i zafixovány, je hlukoměr SL130 připraven stanout v mírném záklonu přímo na stole. Při manipulaci v rukou a častém přenášení však bude zapotřebí zvýšené opatrnosti. Hladké tělo přístroje nemá s výjimkou své základny žádné protiskluzové plochy a může proto snadno upadnout. Zranitelné jsou také oba boční přepínače. Pokud se ale vyklopí nožičky o 180 stupňů, mohly by k lepšímu úchopu pomoci alespoň otvory, které oba podpůrné díly původně ukrývaly. Z pohledu ergonomie má tedy výrobce co dohánět. Pochvala každopádně směřuje k mikrofonu. V rovině kolmé na LCD jej bude možné polohovat v rozsahu ±90 stupňů a využívat přitom pěti stabilních bodů, zatímco v provozu si po jeho odšroubování a vytažení z konektoru si lze dále pomoci s volitelným kabelovým prodloužením. Tady již bude kalibrace na místě.

„Výkladní skříní“ hlukoměru Extech SL130 se stává obrovský displej, který u hlavního výstupu upoutá nejen velikostí číslic, ale také sloupcovým ukazatelem. Celou řadu doplňkových informací však mohl výrobce zprostředkovat přehledněji a třeba i s volitelným podsvícením pro ještě lepší čitelnost. Pozor je nutné si rovněž dávat na výpadky elektřiny doprovázené zavádějící změnou času, nebo i ztrátou některých dat. Nastavit jednotlivé parametry není složité a ani příliš zdlouhavé. Pokud se ale uživatel primárně spoléhá na barevnou indikaci, raději by si předem měl ověřit, zda náhodou nedošlo k resetu prahové úrovně.

Ticho je blahodárné a osvěžující. Mělo by se ale jednou kvůli nadlimitním expozicím hluku stát trvalou a nedílnou součástí našich životů? Určitě ne. Je proto dobré dopřát sluchu bezpečnostním požadavkům a začít konat. Nejlépe ještě dnes.

www.conrad.cz