časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zásuvný konektor M12 se šroubovacím připojením

|

Roman Částek, manažer produktu Clipline,
Pluscon a Combicon, Phoenix Contact, s. r. o.
 
Výrobní program produktů s technikou rychlého připojení Speedcon od společnosti Phoenix Contact byl rozšířen o zásuvný konektor M12 pro montáž s připojením šroubovacími svorkami. Podle provedení je určen pro kabely průměrů od 4 do 8 mm. Maximálně možný průřez vodičů pevných a slaněných kabelů činí 0,75 mm2.
 
Zásuvné konektory a zdířky jsou k dispozici v rovné a úhlové verzi. Po přípravě vodičů se připojí pouhým pootočením o 180º. Doba potřebná na připojení se zkracuje přibližně o 90 %.
 
Zásuvné konektory Speedcon splňují požadavky na elektrické a mechanické vlastnosti klasických systémů zásuvných konektorů M12 a jsou s nimi plně kompatibilní.
 

Rychlé připojení IDC ušetří až 60 % času na propojení vodičů

Příznačné pro konektor QC 1,5 s technikou rychlého připojení Quickon od společnosti Phoenix Contact je velký rozsah průřezů od 0,25 do 1,5 mm2 pro pevné i slaněné vodiče s izolací z PVC. Konektor s roztečí 5,0 mm je k dispozici s dvěma až dvaceti čtyřmi póly.
 
Na přání lze dodat provedení se šroubovou přírubou k bezpečnému spojení konektoru se základní lištou. Konektor je navržen pro napětí do 250 V a pro proud až 12 A.
 

Pouzdra na elektroniku pro instalaci v budovách

Nová pouzdra na elektroniku řady BC od společnosti Phoenix Contact jsou vhodná pro použití v automatizaci budov s výhledem do budoucna. Skříně podle normy DIN 43880 zajišťují jednoduché použití ve všech běžných rozváděčích.
 
Použitím šestnáctipólových propojovacích konektorů lze automaticky propojovat přístroje mezi sebou. Stačí jednoduše zaklapnout na normovanou montážní lištu a připojit přístroj. Ať jde o napájecí napětí, paralelní či sériový přenos dat, všechny signály jsou automaticky spojeny bez dodatečného propojování vodiči. To šetří čas a vylučuje možnost chybného zapojení. Vedení desek plošných spojů uložená uvnitř zajišťují funkční a pohodlnou montáž elektroniky.
 

Flexibilní systém propojování kabelů

Použitím flexibilního systému propojování kabelů KEL (cable entry system) od společnosti Phoenix Contact lze bezpečně a prostorově úsporně zavádět předem upravené vodiče do rozváděče. Výřezy a rozměry pro upevnění systému KEL odpovídají normovaným rozměrům pro robustní zástrčné konektory, které jsou v rozvodných skříních běžně k dispozici.
 
Standardním výřezem je možné přivést do rozvodné skříně až čtyřicet kabelů s krytím třídy IP54. Objímky s výřezy jsou uchyceny v jedné polovině lišty, aby se nemohly ztratit. Jsou určeny pro kabely o průřezu 3 až 34 mm a používají se současně pro odlehčení tahu podle normy DIN EN 50262. Modulární uspořádání systému a jednoduchá manipulace umožňují kdykoliv rychle a pohodlně rozšířit nebo vyměnit jednotlivé vodiče. Součástí rámu KEL-Snap je po obou stranách integrované těsnění, díky čemuž odpadá dodatečná montáž. Při použití rámů může být lišta KEL jednoduše zacvaknuta bez pomoci nářadí.
 
Spolu s konektorovým systémem Combi od společnosti Phoenix Contact je systém KEL rychlou a cenově výhodnou alternativou k robustním zástrčným konektorům.
 

Rozměrově úsporné rozvádění napětí hybridními svorkami

Nové hybridní svorky s tažnou pružinou STU od společnosti Phoenix Contact nabízejí flexibilní řešení
paralelního rozvodu napětí. Díky kompaktní konstrukci jsou zvláště vhodné pro použití v silových rozváděčích instalační techniky.
 
Na vstupní části mají šroubový kontakt pro vodiče velkého průřezu. Na výstupní straně se napětí rozděluje na čtyři kontakty s tažnou pružinou pro vodiče s menšími průřezy.
 
K dispozici jsou dvě varianty:
  • hybridní svorka STU 10/4× 2,5 s přívodem vodiče o průřezu 10 mm2, čtyři svorky s tažnou pružinou pro průřez 2,5 mm2,
  • svorka STU 35/4× 10, která se používá pro přenos z průřezu 35 mm2 na 4× 10 mm2.
Dvojitá průběžná šachta pro můstky kromě toho umožňuje další rozvod napětí. Navíc i u tohoto rozdělovače napětí lze kompletně využít celé příslušenství systému řadových svorek Clipline.
 

Rychlé a prostorově úsporné připojování vodičů

Pružinové konektory FKCN 2,5 od společnosti Phoenix Contact se základními pouzdry pro pájení reflow zajišťují prostor na čelní straně zařízení díky redukované konstrukční výšce 10,8 mm; o asi 30 % menší než u běžných konektorů této kategorie. Zapojují se pouhým zasunutím pevných nebo slaněných vodičů s dutinkou až do průřezu 2,5 mm2 do pružinového kontaktu typu push-in bez nutnosti použít montážní nářadí. Rozteč mezi jednotlivými póly je 5 mm.
 
Každý kontakt konektoru má velký a pohodlný vstup pro bezpečné přivedení a následné uchycení vodičů opatřených dutinkou. Vodič lze z konektoru velmi snadno a rychle uvolnit stisknutím oranžové pojistky, kterou je každý kontakt opatřen. Velkoryse dimenzovaná plocha pro popis a potisk na horní straně konektoru umožňuje snadné a pohodlné značení.
 
Spolu s novými dvoupatrovými konektory řady MCDN 2,5 výšky pouze 19 mm, které jsou vhodné pro pájení technikou reflow, poskytují konektory řady FKCN 2,5 více místa na přístrojích a zařízeních určených pro zobrazovací a obslužné prvky.
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: 420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
 
Obr. 1. Zásuvný konektor M12
Obr. 2. Rychlé připojení Quickon
Obr. 3. Pouzdra na elektroniku řady BC
Obr. 4. KEL – kabelový průchodkový systém
Obr. 5. Systém řadových svorek Clipline
Obr. 6. Snadné připojování kabelů pružinovými konektory