časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zásuvkové rozváděčové krabice IMST firmy PC Electric

|

číslo 3/2004

elektroinstalační materiál

Zásuvkové rozváděčové krabice IMST firmy PC Electric

Jaroslav Boháč,
Schmachtl spol. s r. o.

V roce 2003 přišla rakouská firma PC Electric na evropský trh se zajímavou novinkou – stavebnicovými zásuvkovými rozváděčovými krabicemi IMST.

Firma PC Electric byla založena v roce 1973 v Rakousku. Vyrábí kompletní sortiment průmyslových zásuvek a vidlic v hodnotách 16 až 125 A s elektrickým krytím až IP67. Uvedené produkty jsou známy především díky patentovanému systému kabelové průchodky TWIST. Dále firma produkuje širokou škálu závěsných i přenosných rozváděčů z vysoce kvalitního plastu či pevné pryže.

Obr. 1

Zásuvkové rozváděčové krabice IMST jsou technickou novinkou, která splňuje požadavky uživatelů takovýchto komponent, tj. požadavky na flexibilitu osazení, jištění, přívod energie a vzájemnou kombinaci. Navíc jsou zajímavé svou cenou.

Uvedené krabice se vyrábějí ve dvojím provedení: závěsném a mobilním. Závěsné provedení může být s horizontálním nebo vertikálním upevněním. Podle typu je závěsná verze vybavena čtyřmi šroubovanými očky nebo dvěma závěsnými držáky z korozivzdorné oceli. Lze i kombinovat rozvody elektrického proudu s rozvodem tlakového vzduchu (obr. 1). Jejich ideálním použitím jsou různá řešení pro specifická pracovní místa, kde jediný možný způsob přívodu pracovních okruhů je svodem shora (obr. 2).

Podstatně širší možnosti využití mají mobilní rozváděče. Stejně jako závěsné jsou vyráběny z nárazuvzdorného polyamidu. Kryt je určen i vyzkoušen pro nejvyšší stupeň mechanického zatížení. Bezpečnost je garantována i stupněm elektrického krytí IP44. Možnost zvolit osazení vstupem nebo výstupy či jištěním je dána skutečností, že v podstatě jde o stavebnici, kterou lze osadit podle přání zákazníků. Dodává se již smontovaná s typovým štítkem. Přívod je řešen přívodkou, vidlicí s kabelem o různých délkách nebo pouze průchodkou. Výstupy jsou nabízeny ve verzích 230 V/16 A a čtyřpólový či pětipólový – 400 V/16 A až 32 A. Jejich celkový počet je omezen maximálním počtem osmi míst, konstrukce je stejná s možností jištění nebo bez něj. To nejvíce ocení montážní firmy. Jištění je umístěno pod průhledným odklápěcím krytem s elektrickým krytím IP44; počet modulů jištění a proudových ochran je opět maximálně osm.

Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4

Zásuvkové rozváděčové krabice IMST lze použít např. jako silový nebo světelný rozváděč ve stavebních nebo hospodářských aplikacích, rozváděče IMST mohou využívat i tzv. kutilové.

Na českém trhu jsou i podobné produkty jako krabice IMST, některé od renomovaných firem. Podle názoru našich velkoobchodních partnerů i techniků, kteří se zúčastňují prezentací pořádaných firmou Schmachtl spol. s r. o., je však tento univerzální a variabilní systém ojedinělý. Obzvlášť významná je robustnost konstrukce. Tato vlastnost je velkým přínosem při standardním používání obdobných produktů na stavbách. Dále je oceňována možnost složit několik typů IMST na sebe. Tak lze totiž vytvořit i střední mobilní staveništní rozváděč. Možnost výběru barvy jen doplňuje výhody tohoto systému – červená je lépe viditelná, černá je výhodná pro ne zcela čisté prostředí (obr. 3 a obr. 4).

Na závěr je možné konstatovat, že jako každá novinka, ani rozváděče IMST to zatím nemají na českém trhu lehké. Z praxe je však zřejmé, že technický pokrok nelze zastavit.

Schmachtl CZ s. r. o.
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel.: 244 001 500
fax: 244 910 700
e-mail: office@schmachtl.cz
http://www.schmachtl.cz