časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zařízení pro regulaci teploty a vlhkosti v elektrorozváděčích

|

Elektro 1/2001

(firemní článek)

Zařízení pro regulaci teploty a vlhkosti v elektrorozváděčích

Německá firma Stego je renomovaným výrobcem dosti úzké skupiny výrobků určených pro regulaci teploty a vlhkosti v elektrorozvodných zařízeních. Právě díky této úzké specializaci dosáhla firma během své dvacetileté existence významného podílu na evropském a světovém trhu. Důvodem úspěchu je především vysoká kvalita a spolehlivost výrobků, ale významnou roli sehrává i příznivá cena, za kterou firma výrobky nabízí a jíž je dosaženo velkými výrobními sériemi.

Obr. 1. Obr. 4. Obr. 5.

S výrobky firmy Stego se lze setkat tam, kde je třeba chránit rozvodná zařízení před nežádoucími vlivy teploty a vlhkosti. Jsou to např. telekomunikační nebo dopravní systémy, elektrárenská zařízení, venkovní agregáty, parkovací a řídicí systémy atd. Hlavním problémem těchto systémů jsou střídající se velké teplotní rozdíly, jejichž vlivem se i v hermeticky uzavřených rozváděčích a skříních kondenzuje vlhkost. Tato kondenzace společně s prachem, mrazem a agresivními plyny negativně ovlivňuje životnost a spolehlivost rozvodného zařízení. Rovněž nepřiměřeně vysoká teplota může vést k vážným poruchám elektrických a především elektronických systémů. Případné závady mohou kromě zkrácení životnosti zařízení způsobit i vážné škody spojené s výpadkem poškozeného zařízení, v nejhorších případech mohou být příčinou úrazu, poranění, popř. i smrti.

Obr. 2.

Bezchybné a nepřerušované fungování jednotlivých komponent rozvodných zařízení dovolují především stálé klimatické podmínky. Správného klimatického prostředí může být dosaženo pomocí systému regulace teploty a vlhkosti. Při velmi nízké teplotě nebo při velkých teplotních rozdílech (např. ve dne a v noci) je nezbytné použít topení. V praxi však často nastává situace, kdy je naopak nutné ochlazovat komponenty řízenou ventilací.

Pro řešení teplotní regulace nabízí firma Stego kompletní sortiment regulačních komponent, mezi které patří:

  • konvenční a polovodičová topná tělesa nebo topná tělesa s ventilátorem o příkonu od 5 W do 1 400 W, která mohou být kromě standardního provedení dodána v provedení pro tropické prostředí a v provedení pro výbušné prostředí, včetně topných těles s nucenou cirkulací vzduchu;
  • regulátory teploty a vlhkosti vzduchu s rozsahem od 0 do 60 °C a od 35 do 100 % RH, popř. kombinované regulátory;
  • ventilátory s filtrem v krytí do IP55, ve čtyřech velikostech, s výkonem od 21 m3 do 300 m3 vzduchu za hodinu; v nabídce jsou i ventilátory s filtrem řady EMC, které chrání elektronické komponenty systému před elektromagnetickým zářením, jež by mohlo pronikat filtračním otvorem;
  • filtrační mřížky pro přirozené větrání s filtrem v krytí do IP55.

Obr. 3.

Doplňkovým sortimentem firmy Stego jsou speciální osvětlovací tělesa pro rozváděče (přenosná i pro pevnou montáž) a další příslušenství, které usnadňuje práci projektantům, montážním firmám i uživatelům (elektrické zásuvky na lištu DIN, speciální úchytky na lišty DIN, větrací mřížky).

Výrobky firmy Stego představila na podzimním strojírenském veletrhu v Brně společnost GHV Trading, dodavatel měřicí techniky a komponent pro rozváděče. Tyto výrobky si během krátké doby našly cestu k mnoha českým zákazníkům.

Bližší informace o výrobcích firmy Stego zájemcům poskytnou pracovníci společnosti GHV Trading.

GHV Trading, spol. s r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: (05) 41 23 55 32-4, 41 23 53 86
fax: (05) 41 23 53 87
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
http://www.ghvtrading.cz