časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zaměřeno na výrobek

|

číslo 10/2006

Zaměřeno na výrobek

Rockwell Automation s. r. o.

Klíče ke zvýšení bezpečnosti a produktivity

Nově zaváděné bezpečnostní normy a potřeba trvalého snižování výrobních nákladů jsou prvořadé faktory podmiňující trend spočívající v přechodu k dodávkám všech bezpečnostních systémů i systémů, které s bezpečností nesouvisejí, z jediného zdroje.

Pro dosažení optimální bezpečnosti optimálními nástroji musí globální průmysl uvažovat nad rámec bezpečnostních komponent a pracovat na systémové úrovni. Z pohledu tohoto vývoje je vhodné nakupovat všechny podsystémy od jednoho dodavatele, čímž se sníží riziko selhání systému z důvodu problémů s propojením. Přístup založený na jednom zdroji je také silně ekonomicky podložený.

Obr. 1.

Obr. 1. Řídicí jednotka Allen-Bradley Guard-Logix

Společnost Rockwell Automation nabízí největší výběr bezpečnostních řešení v průmyslu, a to včetně:

  • bezpečnostních zařízení pro snímání přítomnosti,
  • vypínačů a relé,
  • bezpečnostních řídicích jednotek PLC,
  • bezpečnostních stykačů a vypínačů s blokováním pomocí kombinací tlačítek.

Společnost poskytuje také služby a odborná školení v oblasti integrace těchto produktů.

Čím více se podaří sloučit bezpečnostní funkce řídicího systému s jeho nebezpečnostními funkcemi, tím efektivnější bude omezení nadbytečného zařízení, zlepšení produktivity a snížení nákladů. Splnění těchto cílů dosáhla společnost Rockwell Automation prostřednictvím řídicí jednotky Allen-Bradley GuardLogix (obr. 1).

Obr. 2.

Obr. 2. Softstartér SMC-3 Allen-Bradley

Tato řídicí jednotka, představující dvouprocesorovou bezpečnostní architekturu, má jmenovité hodnoty až do SIL 3 (Safety Integrity Level, úroveň integrity bezpečnosti). A co je důležité, bezpečnostní řídicí jednotky GuardLogix jsou založeny na stejném řídicím síťovém zařízení a připojení Logix (včetně softwaru CIPSafety, I/O a RSLogix™ 5000) jako ostatní řídicí systémy s integrovanou architekturou společnosti Rockwell Automation. RSLogix 5000 určuje bezpečnostní úlohy, takže uživatelé nemusí ručně řídit oddělování standardní a bezpečnostní paměti nebo se starat o rozdělovací logiku pro oddělování bezpečnostních zařízení.

Inovovaný softstartér s rozšířeným proudovým rozsahem

Produktová řada SMC-3 Allen-Bradley (obr. 2) společnosti Allen-Bradley je nyní k dispozici s rozšířeným rozsahem jmenovitých proudů. Tato řídicí jednotka řady Smart Motor nabízí uživatelům vysokou funkčnost a zdokonalenou diagnostiku v modulárním kompaktním provedení.

Obr. 3.

Obr. 3. Startéry v architektuře síťového prostředí DeviceNet

Technologie SMC-3 představuje nejlepší možnosti s kompaktním půdorysem. Obsahuje standardní elektronickou ochranu proti přetížení s nastavitelnou třídou odpojení, moderní motor a systémovou diagnostikou, konfigurovatelné pomocné kontakty a vícečetné režimy zapnutí a vypnutí. Inovovaný softstartér má rozšířený proudový rozsah softstartéru (až 135 A), a je tedy ideálním řešením pro větší aplikace. Dvě nové velikosti rámu pro 108 a 135 A umožňují vnitřní spojení do trojúhelníku, což dovoluje spouštět motory při plném zatížení s proudy až 234 A.

Konfigurační možnosti zahrnují výběr třídy vybavení přetížením (10, 15, 20 nebo vypnuto) a volitelné vynulování přetížení (ruční nebo automatické). Poruchová diagnostika se vztahuje na přehřátí, ztrátu fáze a ztrátu zatížení, stavy otočení fáze, nevyváženost fází a zkratované tyristory. Vypínače typu DIP (Dual In-line Package, pouzdro se dvěma řadami vývodů) umožňují snadné, přesné a bezpečné nastavení profilu spouštění a vypnutí, třídy vybavení přetížením a charakteristik pomocných kontaktů.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo přímo na adrese:

Rockwell Automation s. r. o.
Pekařská 16
155 00 Praha 5 – Jinonice
tel.: +420 251 084 002
fax: +420 221 500 350
http://www.rockwellautomation.com