časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Záložní zdroje MGE Galaxy versus „zelená“ datacentra (2. část – dokončení)

|

Ing. Lubomír Horňák,
UNISMINI – služby, spol. s r. o.
 

Parametry podle doporučení TIA-942

 
Galaxy 9000 je se svou velkou účinností, redukcí vyšších harmonických na vstupu a vylepšeným účiníkem ideálním energetickým zařízením pro zelená datacentra. Splňuje doporučení TIA-942 v úrovni Tier 4 (Fault Tolerant), což znamená nejvyšší stupeň dostupnosti, typicky 99,995 %.
 

Vysoká kvalita napájení a redundantní architektura

 
Datový a telekomunikační provoz je každodenní součástí pracovního režimu datacentra a i krátkodobý výpadek napájení může způsobit dalekosáhlé škody a pošramotit dobré jméno firmy. Galaxy 9000 je navrženo pro zálohování velkými výkony 24 h denně, 7 dní v týdnu, a to za všech provozních podmínek. Dvojitá on-line konverze, variabilní frekvenční přepínání, malé zkreslení výstupu (THDu < 3 %) a stabilní výstupní napětí, dokonce i pro dynamickou zátěž, ji předurčují pro nasazení v aplikacích, které vyžadují dlouhou životnost zařízení, ochranu investic a dostupnost typu fault tolerant (Tier 4).
 
Již od úrovně Tier 2 standardu TIA-942 by se napájení mělo realizovat z více zdrojů, úroveň Tier 3 a Tier 4 pak předpokládá redundantní distribuci výkonu. Galaxy 9000 umí splnit obě podmínky: jak paralelně redundantní architekturu zdroje, tak i redundantní distribuci výkonu prostřednictvím přepínače výkonu (Upsilon Static Transfer Switch).
 

Vysoká účinnost versus snížení provozních nákladů

 
Jedním z klíčových kritérií při výběru záložního zdroje napájení jsou celkové náklady na vlastnictví (TCO), které jsou dle známé poučky tvořeny pořizovacími plus provozními náklady. Podíváme-li se na účinnost záložního zdroje, je zřetelné, že již malé zvýšení účinnosti přináší znatelné snížení ztrát, a tedy významné úspory v provozních nákladech. Vztah mezi ztrátami v kW a účinností v % ukazuje graf, sestavený pro záložní zdroj o výkonu 720 kW.
 
Galaxy 9000 pracuje s účinností 95 %, a to již při 50% zátěži, což přináší v první řadě úsporu energie, v druhé řadě snížení nákladů na klimatizaci a ventilační systémy.
 
Konkrétní úspory vysoce účinného zdroje, jako je Galaxy 9000, ukazuje tabulka.
 

Redukce velikosti vstupních el. zařízení

 
Vstupní harmonický filtr Galaxy 9000 minimalizuje vyšší harmonické proudu a zlepšuje účiník, což umožňuje redukovat velikost vstupních ochranných obvodů, snížit průřez vstupních napájecích kabelů a ve výsledku ušetřit dalších 20 % na velikosti komponent energetické infrastruktury.
 

Závěr

 
Společnost Unismini je dlouholetým dodavatelem technologií MGE a kromě dodávek se zaměřuje rovněž na projektování UPS, DC zdrojů a elektrorozvodů, instalace, revize, vzdálený monitoring a montáže souvisejících technologií. Nedílnou součástí těchto služeb je i trvalá péče o UPS formou servisních smluv (v různých úrovních dle přání zákazníka), včetně dodávek náhradních dílů a baterií. Špičkový servisní tým Unismini je svým způsobem jediný svého druhu v ČR (míněno pro technologie MGE) a disponuje dostatečným technickým a odborným zázemím, včetně skladu náhradních dílů.
 
Společnost Unismini realizovala od roku 1993 mnoho významných projektů v oblasti zálohování energií, její distribuce a začlenění do infrastruktury datacenter. Za všechny lze zmínit alespoň nové digitální zpravodajské centrum televize Nova, uvedené do provozu před dvěma lety, kde je kromě kompletních elektrorozvodů nainstalován zálohovaný výkon 600 kV·A.
 
 
Obr. Ztráty versus účinnost pro UPS o výkonu 720 kW
Tab. Úspory Galaxy 9000