časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Záložní zdroje MGE Galaxy versus „zelená“ datacentra (1. část)

|

Ing. Lubomír Horňák,
 
Francouzský výrobce záložních zdrojů MGE UPS Systems (dnes díky fúzi součást APC, resp. Schneider Electric) dodává mnoho let na trh technologicky vyspělá zařízení pro zálohování energií, zejména v oblasti velkých výkonů. Nové řady UPS Galaxy 5000, 6000, 7000 a 9000, jejichž výkony se pohybují mezi 40 až 900 kV·A, se kromě velkého výkonu, účinnosti a dostupnosti zaměřují také na šetrnost k životnímu prostředí. Splňují totiž doporučení standardu TIA-942, který definuje optimální infrastrukturu velkého datového centra, zejména ve vztahu k životnímu prostředí, minimalizaci bezpečnostních rizik a nákladům na vlastnictví (TCO).
 

Standardy asociace TIA pro datacentra

 
Výpočetní střediska a datová centra byla historicky projektována s absencí jakýchkoliv pevně stanovených norem, snad kromě standardu TIA-568, který popisuje design, instalaci a výkonnostní parametry telekomunikačních kabelážích systémů v komerčních budovách. Síťoví administrátoři tedy stáli před nelehkým úkolem: vybrat optimální technologie a správně je rozmístit v často poddimenzovaném prostoru tak, aby z hlediska bezpečnosti a spolehlivosti dokázaly poskytnout požadovanou službu, a to i s ohledem na budoucí předpokládaný rozvoj. Ne vždy však toto úsilí přineslo očekávaný výsledek.
 
V roce 2005 vyšla asociace TIA vstříc projektantům a designérům datacenter a na základě dlouhodobých analýz, poskytnutých konsorciem Uptime Institute, uvolnila standard TIA-942 (Telecommunications infrastructure Standards for Data Centers). Jedná se o první ucelený standard, který přesně popisuje infrastrukturu a design datacentra. Pokrývá čtyři základní oblasti vývojového a projekčního procesu technologické infrastruktury:
  • prostorové uspořádání,
  • kabelážní infrastrukturu,
  • provozní víceúrovňovou spolehlivost,
  • šetrnost k životnímu prostředí.
Velmi důležitá je zejména kapitola Provozní spolehlivost, která rozděluje požadovanou dostupnost a spolehlivost datacentra do čtyř úrovní:
  • Tier 1 Basic (dostupnost: 99,671%),
  • Tier 2 Redundant Components (dostupnost: 99,741%),
  • Tier 3 Concurrently Maintainable (dostupnost: 99,982%),
  • Tier 4 Fault Tolerant (dostupnost: 99,995%).
Je zřejmé, že čím vyšší úroveň, tím větší jsou nároky na redundantní komponenty a zároveň vyšší spolehlivost a dostupnost. Je jen na investorovi, kterou úroveň zvolí. TIA-942 je rozhodně hodnotným nástrojem pro projektování datacenter, zejména ve vztahu k maximalizaci vložené investice, snížení nákladů na vlastnictví, optimalizaci spotřeby energie, a tím i k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí.
 

„Zelená“ Galaxy 9000

 
S rostoucí fyzickou hustotou serverů (zejména díky „blade“ technologiím) rostou zásadním způsobem i nároky na dodaný energetický příkon. Investoři si stále více uvědomují nutnost optimalizace energetické spotřeby, neboť ceny energií rozhodně nestagnují a rovněž ekonomická krize nutí investory šetřit, kde se dá. Ekonomické rozvahy a analýzy investičních a provozních nákladů, potřebných k vybudování a provozování datacentra, dnes jednoznačně upřednostňují tzv. „zelené“ technologie a objevuje se tudíž nový pojem: „zelené“ datacentrum (Green Data Centre). Pojem „ekonomický“ lze tedy v těchto úvahách s klidným svědomím nahradit pojmem „ekologický“. Záložní zdroj napájení APC/MGE Galaxy 9000 s výkony 800 a 900 kV·A vychází těmto požadavkům vstříc. Moderní vysoce sofistikované technologie MGE poskytují velkou dostupnost požadovaného výkonu, velkou flexibilitu a atraktivní TCO.
 

Jednoduché navýšení výkonu

 
Základním, nebo lépe, strategickým požadavkem při návrhu záložního napájení je flexibilita, resp. škálovatelnost a možnost navýšení výkonu bez jakýchkoliv provozních rizik. Většina datacenter začíná na výkonech řádově několika set kilovoltampér, avšak postupným nárůstem počtu uživatelů, aplikací a výpočetních technologií mohou energetické nároky vzrůst až na několik megavoltampér. Výkonové navýšení u Galaxy 9000 je snadné, lze jej realizovat až v případě potřeby, a to bez ztráty kontinuity provozu datacentra. Ve spojení s přepínačem výkonu STS (Static Transfer Switch) lze realizovat mnoho variant zapojení, např. napájet dva nebo tři energetické okruhy ze dvou nebo tří vstupních sítí.
(dokončení příště)