časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Žaloby kvůli azbestu

|

číslo 12/2003

trh, obchod, podnikání

Žaloby kvůli azbestu

Americký soud schválil návrh společnosti ABB na mimosoudní vyrovnání žalob za používání azbestu. Tímto rozhodnutím byla odstraněna první překážka v procesu schvalování plánu reorganizace společnosti ABB, umožňující plánovaný prodej části majetku, který povede k finančnímu oživení skupiny.

Vyrovnání se týká americké divize Cobustion Engineering (CE), která má z důvodu používání azbestu zaplatit klientům 1,2 miliardy dolarů. CE vyráběla průmyslové kotle izolované azbestem, který byl do 70. let minulého století široce používán pro svou ohnivzdornost a schopnost izolovat. Poté, co vědci došli k závěru, že obsahuje vlákna, která mohou být spojována s výskytem rakoviny a jiných onemocnění, bylo od používání azbestu upuštěno. Uživatelé však podali hned několik žalob. Ty způsobily společnosti ABB velké nesnáze. Rozhodnutím soudu je nastolen trend s těmito problémy se co nejrychleji vyrovnat.

Společnost ABB je úspěšná také v několika odvětvích v České republice. Mezi významné loňské zakázky firmy ABB patří např. rekonstrukce pražského metra. Jejími hlavními zákazníky v ČR jsou ČEPS, Alstom, ČEZ, DP Praha, Chemopetrol Litvínov, Nová Huť, OKD a Kaučuk Kralupy.