časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (4. část)

|

Instalační obvody s elektromagnetickými spínači - řídicí a signalizační obvody

Řídicí a signalizační obvody jsou používány převážně v průmyslu, tedy zejména pro ovládání a řízení strojů a zařízení, a pro signalizaci jejich provozního stavu.
 
Požadavky na elektrické vybavení strojů jsou stanoveny v normě ČSN EN 60 204 Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky
 
Co se týče provozních podmínek, řídicí elektrický obvod má být vypínatelný jedním hlavním vypínačem stroje. Totéž platí také pro síťový zdroj elektronického řízení, např. pro síťový zdroj programovatelného automatu. Naproti tomu je však mnoho aplikací, kdy například operační paměť zařízení vyžaduje stálé napájení. Pak je možné její napájení připojit ještě před hlavním vypínačem.
 
Řídicí a signalizační obvody představují základní prostředek chodu a provozu stroje. Jejich napájecí zdroje jsou proto obvykle napájeny:
  • přímo z distribuční sítě,
  • ze samostatného oddělovacího transformátoru s oddělenými vinutími, aby bylo minimalizováno rušivé působení hlavních elektrických jednotek, např. motorů, na elektroniku řídicí jednotky.
 

Přímé napájení ze sítě

Řídicí obvody, které jsou napájeny bezprostředně na distribuční síť mohou být spínány jednopólově, jestliže se použije k napájení ze sítě jeden fázový vodič a uzemněný střední vodič (obr. 1a).
 
Jestliže pro řídicí obvod použijeme napájení dvěma fázovými vodiči nebo jedním fázovým vodičem a neuzemněným středním vodičem, musí být obvod spínán dvoupólově (obr. 1b).
 
Jestliže v neuzemněném řídicím obvodu dojde ke dvěma prostorově odděleným zemním zkratům, může např. samovolně sepnout stykač (obr. 2). Takové samovolné sepnutí je však v průmyslovém provozu z bezpečnostních důvodů nepřípustné! A přitom to není situace výjimečná – ve složitých průmyslových provozech a tomu odpovídající kabeláži výrobních linek nebo zařízení může přetrvávající plíživý zkrat v kombinaci s dalším zkratem vyvolat právě takovou poruchu. Proto je zapotřebí takové situaci předejít jednostranným uzemněním řídicího obvodu nebo hlídáním izolačního stavu proti zemi (hlídače izolačního stavu).
 
(pokračování – Přímé napájení obvodů, nebo napájení z oddělovacích transformátorů)
 
Obr. 1. Elektrický řídicí obvod napájený přímo z distribuční sítě
Obr. 2. Zkraty na zem v neuzemněném řídicím obvodu