časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (3. část)

|

Instalační obvody s elektromagnetickými spínači

 
Obvody s elektromagnetickými spínači se skládají z ovládacího obvodu a z pracovního proudového obvodu (hlavní proudový obvod).
 
Spínání impulzem (impulzové spínače) mění stav sepnutí spínacího kontaktu (zap-vyp) přepínací mechanikou po každém impulzu přivedeném na cívku spínače (relé). K ovládání lze použít libovolný počet paralelně zapojených ovládacích tlačítek (obr. 1).
 
Ovládací obvod je od hlavního obvodu elektricky oddělen. Oba obvody mohou být proto napájeny různým napětím, hlavní obvod např. 230 V AC, ovládací obvod 8 V AC (obr. 2).
 
Žárovka E1 se každým ovládacím impulzem na cívku K1 přes kontakt zapne nebo vypne.
 
V těchto obvodech s osvětlenými tlačítky musí být počet tlačítek omezen – každá doutnavka zvětšuje proud procházející cívkou spínače o přibližně 1,5 mA.
 
Elektronické impulzové spínače mají vedle vstupu pro impulzy ještě dodatečné ovládací vstupy, jako „centrální spínání (vypínání)“. Centrální ovládání má tu přednost, že např. ve správních budovách nebo ve školách mohou být všechna světla zapnuta (vypnuta) z jednoho místa.
 
Schodišťový automat (schodišťový časový spínač) je vypínací zpožďovací relé s nastavitelnou dobou zpoždění. Je jako u předchozího zapojení ovládán tlačítky.
 
Hlavní kontakt uzavře po stisknutí jednoho ovládacího tlačítka elektrický obvod osvětlení. Po uplynutí nastavené doby sepnutí kontakt hlavního obvodu automaticky přeruší elektrický obvod osvětlení.
 
Podle funkce se automaty rozlišují na čtyřvodičové (obr. 3) nebo třívodičové (obr. 4). U čtyřvodičového zapojení se schodišťovým automatem ovládá schodišťový časový spínač každým stisknutím tlačítka. Nastavená doba začne vždy znovu plynout. U třívodičového zapojení může být časový spínač znovu spuštěn až po uplynutí nastavené doby a vypnutí osvětlení
 
U třívodičového zapojení se zapíná ovládací elektrický obvod ovládacími tlačítky, která jsou připojena k neutrálnímu (nulovému) vodiči.
 
Zapojený spínač Q1 (obr. 3 a obr. 4) spojí hlavní kontakt schodišťového časového spínače do trvalého provozu.
 
Dříve vyráběné schodišťové časové automaty, s rtuťovou baňkou a mechanickým nastavováním dnes již plně nahradily elektronické spínače.
 
Schodišťový spínač osvětlení s neomezeným počtem tlačítek (stiskem zapni/stiskem vypni). V minulém čísle Elektro jsme uváděli zapojení střídavých spínačů, které jsou vhodné k ovládání (světelného) obvodu dvěma přepínači – například jeden je dole a druhý nahoře schodiště. Takové zapojení najde uplatnění například v rodinném domku. Obvod umožňuje ovládat světlo ze dvou míst.
 
Problém ovšem nastane, když je potřeba ovládat z více pater, tedy více vypínači než dvěma. A právě tento problém vyřeší jednoduchý elektronický obvod, pro „libovolný“ počet tlačítek, který si ukážeme v příštím čísle Elektro. Elektroniku v nich budou představovat dva integrované obvody řady TTL - 74LS132 a 74LS93 popřípadě 90.
(pokračování)
 
Obr. 1. Zapojení s impulzním relé
Obr. 2. Zapojení s impulzním relé řízeným malým napětím
Obr. 3. Schodišťový automat v zapojení se čtyřmi vodiči
Obr. 4. Schodišťový automat v zapojení se třemi vodiči