časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (26. část)

|

Instalační obvody se spínači nízkého napětí (11. část)
 
Křížový přepínač – slouží k zapínání/vy­pínání jednoho obvodu ze tří (a více) míst. K podobnému účelu jsme však již používa­li dříve uvedený skupinový přepínač a poté schodišťový přepínač (Elektro 12, resp. 1), jak se od nich liší křížový přepínač? Ten po­užijeme (v kombinaci s jednoduchými střída­vými přepínači) v případě, když jednu míst­nost – v průmyslovém objektu například díl­nu – potřebujeme rozsvítit jak od vchodu, tak z kanceláře mistra na druhé straně, tak ze šatny údržbářů ...atd. Nebo v rodinném domě potřebujeme rozsvěcovat centrálně umístěnou předsíň jak z koupelny, tak z pokoje pro hos­ty, tak z kuchyně... apod.
 
Křížové spínání se skládá ze dvou jed­noduchých střídavých přepínačů na obou koncích trasy a z libovolného počtu křížo­vých přepínačů mezi nimi. Obě alternativ­ní vedení střídavého zapojení jsou vedena přes křížový přepínač tak, že v každé po­loze křížového přepínače střídavé přepí­nače spojují.
 
Křížový přepínač na trase zamění (pře­kříží – odtud „křížový“) při každém sepnu­tí vodiče mezi krajními střídavými spínači. Křížový přepínač má jednu kolébku a čtyři přípojné svorky.
 
V nových zařízeních s reléovým spínáním se většinou křížové spínání nahrazuje impulz­ními spínači.
(pokračování – Sériový střídavý přepí­nač,
ovládání dvou obvodů z jednoho mís­ta, přičemž jeden z obvodů lze ovládat ze dvou míst)
Literatura:
BERKA, Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení 1,Základní prvky a obvody. Nakladatelství BEN – technická literatura, Praha, 2008.
 
Obr. 1. Principiální schéma funkce křížového přepínače a schematická značka, (Z naznačeného směru proudu je vidět, že křížový přepínač lze v případě jeho osazení v ss obvodu také použít ke změně proudu ve spotřebiči.)
Obr. 2. Základní zapojení křížového přepínače, a) v síti TN-C, b) v síti TN-S
Obr. 3. Prováděcí schéma křížového přepínače, a) v síti TN-C, b) v síti TN-S