časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (24. část)

|

Instalační obvody se spínači nízkého napětí (9. část)
 
Sériový přepínač – slouží k zapínání/vypínání dvou elektrických obvodů z jednoho místa. Zapíná/vypíná jeden nebo druhý obvod (jednotlivě) nebo oba obvody (současně).
 
Sériový přepínač*) je zdvojený spínač s jedním společným přívodem a dvěma na sobě nezávisle ovládanými vývody. Má dělenou klapku, aby bylo možné každý vývod ovládat samostatně. Používá se tam, kde je třeba ovládat dva okruhy, například dvě části jediného svítidla (lustru).
 
I proto je starší název tohoto přepínače „lustrový“, a to z toho důvodu, že aplikace postupného zapínání dvou obvodů byla nejprve a efektně používána u honosných lustrů s dvěma skupinami žárovek (dva obvody) v různých ramenech lustru nebo v obvodových kruzích nad sebou.
 
P, + Označení přívodních svorek ve vypínači. Přívodní svorky ve vypínači musí být při montáži nahoře. Přívodní fáze L musí být přivedena na propojené svorky.
 
*) Pozn. redakce:
Nepodařilo se nám dohledat, a to ani ve starší literatuře, proč typicky paralelní aplikace tohoto vypínače nese název „sériový“ vypínač.
Rádi se s našimi čtenáři o objasnění tohoto pojmu podělíme.
(pokračování – Střídavý vypínač)
 
Literatura:
BERKA, Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení 1, Základní prvky a obvody. Nakladatelství BEN – technická literatura, Praha, 2008.
 
Obr. 1. Principiální schéma funkce sériového přepínače a schematická značka
Obr. 2. Základní zapojení sériového přepínače; a) v síti TN-C, b) v síti TN-S
Obr. 3. Prováděcí schéma sériového přepínače; a) v síti TN-C, b) v síti TN-S