časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (22. část)

|

Instalační obvody se spínači nízkého napětí (7. část)
 
Skupinový přepínač – slouží k zapínání/vypínání dvou elektrických obvodů z jednoho místa (nikoliv však současně). Zapíná jeden, nebo druhý obvod a oba vypíná. Podle dříve nejrozšířenějšího způsobu použití se také někdy tento druh přepínače nazývá „hotelový“.
 
Tento slangový výraz vznikl údajně proto, že zejména hoteliéři, ve snaze uspořit elektrickou energii, používali (nechali zapojovat) tyto přepínače buď pro stropní svítidlo, nebo pro lampičku u postele.
 
Skupinový přepínač lze vyrobit pouze v otočném provedení. Je to v podstatě zastaralý typ, ale lze se s ním v praxi stále často setkat. Navíc v současnosti zažíváme opět návrat tohoto provedení, dokonce v původních, „dobových“ designech.
 
Zvláštní aplikací skupinového přepínače (ve starších instalacích, pro větší počet spínaných míst – svítidel) může být schodišťový automat – tuto aplikaci přiblížíme v příštím Elektro.
 
P, + Označení přívodních svorek ve vypínači. Přívodní svorky ve vypínači musí být při montáži nahoře. Přívodní fáze L musí být přivedena na propojené svorky.
 
(pokračování – Samočinný schodišťový automat)
 
Literatura:
BERKA, Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení 1, Základní prvky a obvody. Nakladatelství BEN – technická literatura, Praha, 2008.
 
Obr. 1. Principiální schéma funkce skupinového přepínače a schematická značka
Obr. 2. Základní zapojení skupinového přepínače a) v síti TN-C, b) v síti TN-S
Obr. 3. Prováděcí schéma skupinového přepínače a) v síti TN-C b) v síti TN-S