časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (20. část)

|

Instalační obvody se spínači nízkého napětí (5. část)
 
Třípólový spínač – slouží k zapínání/vypínání elektrických obvodů. Vzhledem k použití v třífázových obvodech jsou tyto spínače využívány převážně v průmyslových aplikacích (silové pomocné, měřicí obvody), ale mohou ovládat i třífázový el. vařič v domácnosti.
 
Různosti aplikací je uzpůsoben jejich design a konstrukční uspořádání (páčkové, vačkové, pákové, tahové ...ad.). Vysoká mechanická a elektrická životnost spínačů musí být zárukou spolehlivosti v těch nejnáročnějších provozních podmínkách.
 
Pracovní teplota třípólových spínačů je od –25° až do +55°C. Technická specifikace těchto spínačů určuje parametry: jmenovité izolační napětí (např. 660 V), jmen. zkušební výdržné napětí (např. 4/6 kV), jmen. tepelný proud (např. až 80 A), jmen. pracovní proud (např. až 80 A).
 
Pro vypínače v průmyslových aplikacích jsou předepsány zkoušky, které v průběhu vývoje nového typu vypínače zaujímají velmi rozsáhlou oblast různorodých činností, prověřujících vlastnosti přístroje v porovnání s žádanými provozními parametry. Z hlediska časového postupu vývoje nového typu vypínače se dělí zkoušky na: vývojové, typové, kusové, zvláštní.
 
Typové a kusové zkoušky pro třípólové vypínače jak pro venkovní, tak i pro vnitřní provedení nad 1 000 V AC do kmitočtu 60 Hz se řídí normou ČSN 35 4220.
 
Pro umístění prvků elektrické instalace (spínačů atd.) platí obecný požadavek čl. 132.12 ČSN 33 2000-1, že elektrické zařízení musí být uspořádáno tak, aby k němu byla zajištěna přístupnost pro řízení (ovládání), zkoušení, prohlídku, údržbu a opravy.
 
(pokračování – Třípólový spínač s vypínáním středního vodiče)
 
Literatura:
BERKA, Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení 1, Základní prvky a obvody. Nakladatelství BEN – technická literatura, Praha, 2008.
 
Obr. 1. Schéma zapojení třípólového vypínače
Obr. 2. Montážní schéma elektroinstalace
Obr. 3. Prováděcí schéma třípólového vypínače