časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (1. část)

|

Instalační zapojení s jedním spínacím místem (vypínačem)

 

Jednoduché spínání

Zapínání a vypínání svítidel nebo elektrických spotřebičů. Fázový vodič L je připojen přes spínač Q1 ke svítidlu. Spínač má jednu kolébku a dvě přívodní svorky.
 

Sériové spínání

Nezávislé zapínání např. dvou nebo více svítidel (lustrový vypínač). Fázový vodič L je připojen přes vypínač Q1 ke svítidlu E1, přes vypínač Q1.2 ke svítidlu E2. Sériový vypínač má dvě kolébky a tři připojovací svorky. Fázový vodič L je na vyznačené vstupní svorce.
 

Spínání v určeném pořadí sériovým spínačem

Zapojení dvou spotřebičů postupně za sebou. Topení je možné zapnout dvoupólovým vypínačem, je-li v provozu motor ventilátoru.
Fázový vodič L se vede přes vypínač Q1.2 k motoru ventilátoru a jen při zapnutém ventilátoru přes vypínač Q1.1 k topení. Fázový vodič L je připojen na výstupní svorku vypínače Q1.2.
 

Instalační zapojení s více spínacími místy (vypínači)

 

Střídavé spínání

Zapínání světel nebo spotřebičů ze dvou míst, dvěma přepínači např. na chodbě. Fázový vodič L je veden přes přepínač Q1, vodič a vypínač Q2 ke svítidlu E1. Střídavý spínač (přepínač) má jednu kolébku a tři připojovací svorky.*
 

Úsporné střídavé spínání

Střídavé zapojení s možností rozšíření na zásuvky, protože fázový vodič L je připojen trvale ke každému spínači. Fázový vodič L a spínací vodič jsou připojeny k oběma spínačům Q1 a Q2. Oproti běžnému střídavému zapojení je mezi spínači jen jeden vodič.
 

Křížové spínání

Zapínání jednoho svítidla nebo jejich skupin ze tří nebo více míst. Křížové spínání se provádí ze dvou střídavých spínačů a libovolného počtu křížových spínačů. Křížový spínač Q2 zamění při každém sepnutí vodiče mezi spínači Q1 a Q3. Křížový spínač má jednu kolébku a čtyři přípojné svorky.
 
(pokračování)