časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zakázka pro NATO

|

číslo 1/2002

Inovace, technologie, projekty

Zakázka pro NATO

(firemní článek)

Obr. 2.

Altron, a. s., firma s desetiletou zkušeností v oboru záložních systémů, nabízí svým zákazníkům z nejrenomovanějších českých firem především právě záložní zdroje, ale také motorgenerátory, bezúdržbové baterie, poskytuje služby a servis, monitoring a komunikaci s výpočetní technikou. Cílem nabízených služeb je komplexní řešení systémů záložního napájení. Při implementaci záložních systémů používá firma Altron, a. s., produkty předních světových firem, jako jsou APC, Best Power, IMV, Caterpillar, a rovněž špičkové motorgenerátory Progen z produkce své dceřiné společnosti KVR Technik Hořovice.

Firma Altron získala zakázku na výrobu zálohovacího systému k zajištění satelitní komunikace pro mírové operace NATO v Bosně a Hercegovině a v Kosovu. Zálohovací systém bude tvořen kontejnery vybavenými zdroji UPS švýcarské firmy IMV Lan Pro 10-11 a motorgenerátory značky Progen. Konkrétně jde o soustrojí PL 27 (motor Perkins 3.1524, alternátor Leroy Somer LSA 43.2 S2, palivová nádrž 250 l, digitální ovládací panel DC 300 – celé provedení je jednofázové), které bylo vystaveno též na 43. MSV v Brně.

Zakázku na dodávku a provoz satelitního komunikačního systému pro mírové sbory NATO v Kosovu (KFOR) a Bosně a Hercegovině (SFOR) získala nadnárodní telekomunikační společnost Telenor. Síť, která bude poskytovat satelitní a mikrovlnnou komunikaci sedmnácti lokalitám, bude zprovozněna do konce roku 2001. Vzhledem k tomu, že tato zařízení musejí být k dispozici nepřetržitě, je nezbytné je energeticky zálohovat. A právě toto zálohování zajistí firma Altron.

Zakázka firmy Altron obsahuje dodávku dvanácti kompletně vybavených dvacetipalcových zálohovacích kontejnerů, ve kterých jsou kromě jiné techniky použity zdroje UPS značky IMV, motorgenerátory a rozváděče (řídicí jednotky) značky Progen. Součástí zakázky jsou čtyři desetipalcové zálohovací kontejnery, vybavené zdrojem UPS značky IMV bez motorgenerátorů, a jedenáct mobilních motorgenerátorů jako trvalý zdroj elektrické energie, resp. jako servisní zařízení. Všechna uvedená zařízení jsou vybavena funkcí pro monitorování pomocí SNMP.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Partnerství s Telenorem a spolupráce na této prestižní zakázce má významný vliv nejen na obrat firmy Altron, ale především na zvýšení její prestiže na úroveň dodavatele pro nadnárodní projekty.

Společnost Altron v červenci 2001 rozhodla o navýšení základního jmění z šestnácti na dvacet miliónů korun. Kromě toho vydala nové akcie na jméno, které byly rozděleny mezi současné akcionáře. Mezi další klíčová rozhodnutí valné hromady patří souhlas se zajištěním dostatečných externích finančních zdrojů pro další rozvoj a expanzi společnosti.