časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zájem o MSV 2003 roste

|

číslo 6/2003

trh, obchod, podnikání

Zájem o MSV 2003 roste
45. mezinárodní strojírenský veletrh v Brně 15. do 19. září 2003

Souběžně s MSV proběhne také 2. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika. O oba projekty je velký zájem, a to i mezi výrobci a dodavateli měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky. Nejžádanější výstavní plochy se plní velmi rychle, protože již v pětiměsíčním předstihu se na stolech brněnských pořadatelů sešlo dvanáct set přihlášek k účasti a vyprodány byly více než dvě třetiny předpokládané veletržní plochy.

Symbióza strojírenství a elektrotechniky

Prezentace elektrotechnických firem má v Brně stejně dlouhou historii jako samotný Mezinárodní strojírenský veletrh. V posledním období ji významně podporuje největší tuzemské sdružení firem tohoto oboru - Českomoravská elektrotechnická asociace.

Porovnáme-li MSV s obdobnými projekty v zemích střední a východní Evropy, nenalezneme větší veletrh. Elektrotechnika ČR nestojí sama o sobě a má především kompletační charakter. Proto může veletržní prezentací ve spojení s ostatními strojírenskými obory pouze získat. Málokdo si uvědomuje, že třetina nomenklatury MSV náleží právě elektrotechnickým oborům.

Na letošním, 45. MSV, jsou vedle energetického strojírenství zvýrazněny silnoproudé obory – energetika a silnoproudá elektrotechnika.

Ty objemem své produkce pokrývají téměř polovinu elektrotechniky ČR. Ještě nedávno, před necelými deseti lety, byl tento podíl dvoutřetinový. Nedošlo však ke stagnaci silnoproudé elektrotechniky, ale růstové tempo ostatních oborů, zejména spotřební elektrotechniky, bylo větší. To, že MSV každoročně zvýrazní pouze některé obory, neznamená, že ostatní nebudou obsazeny. V loňském roce byl úspěšně realizován druhý seriál nového bienále Automatizace, který se zařadil mezi specializované automatizační veletrhy Interkama.

Dosavadní zájem překonává očekávání

Přestože se jubilejní 45. ročník MSV uskuteční až za několik měsíců, prostory vyhrazené jeho expozicím se rychle plní již dnes. Na konci března brněnští pořadatelé registrovali meziroční nárůst počtu přihlášek, o který se zasloužil zejména stoupající zájem o prezentaci mezi malými a středními firmami. Už na minulých ročnících MSV tvořily firmy s maximálně 250 zaměstnanci přes 80 % vystavovatelů.

Nejvíce letos přihlášených je z oborových celků Materiály a komponenty pro strojírenství, Obrábění, tváření a povrchové úpravy a samozřejmě i Elektronika, automatizační a měřicí technika.

Velký zájem je také o účast na souběžně pořádaném 2. mezinárodním veletrhu Transport a Logistika, na který se hlásí i řada nových firem, takže rozsah premiérového ročníku bude pravděpodobně překonán. Bienální veletrh dopravy a logistiky se na brněnském výstavišti uskutečnil poprvé v roce 2001 za účasti 221 vystavovatelů ze 14 zemí.

Staví se nový pavilon - F

Nejžádanější jsou stejně jako na minulých ročnících výstavní plochy v pavilonech, které jsou obvykle vyprodány několik měsíců předem. Tomuto přetlaku poptávky by měl pomoci nově budovaný pavilon F, který bude poprvé otevřen právě u příležitosti letošního MSV. Pavilon s originální architekturou a nejmodernější infrastrukturou více než nahradí původní objekt stejného názvu, který ještě v první polovině loňského roku hostil expozice vystavovatelů. Výstavba nové moderní haly byla zahájena v únoru a během šesti měsíců má na místě bývalého pavilonu F a přilehlých volných ploch vyrůst objekt se zastavěnou plochou 8 404 m2 a celkem 122 535 m3 obestavěného prostoru, poskytující nejen 5 107 m2 výstavní plochy, ale také místo pro kanceláře ve dvou nadzemních podlažích a technické zázemí v suterénu. Zdejší plocha se jistě stane velmi žádanou, protože bude podobně jako v pavilonu V vybavena průběžnými kanálky s možností připojení vody, stlačeného vzduchu, kanalizace, silnoproudu a slaboproudu včetně zajištění přenosu dat. Vystavovatele MSV jistě zaujme, že únosnost podlahy 5 t m2 a světlá výška 11 metrů budou vyhovovat i těm nejtěžším a prostorově velmi náročným exponátům.

Další informace o přípravách 45. mezinárodního strojírenského veletrhu a souběžně pořádaného 2. mezinárodního veletrhu dopravy a logistiky Transport a Logistika jsou k dispozici na www.bvv.cz/msv