časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Záblesky u kompaktní zářivky

|

František Majda, elektrotechnik, Rataje u Kroměříže
 
Lustr z křišťálového skla, skvostný šperk obývacího pokoje a třpytivá chlouba obyvatel domácnosti. Ale co to?! Po deseti letech bezchybného provozu jeho záře pohasíná! Proč? Lustr je silně znečištěn prachem a hlavně patinou z cigaretového dýmu. Nastává čas navrátit lustru jeho zasloužený lesk!
 
Lustr je demontován. Okamžik rozhodování – rozebrat lustr na jednotlivé částečky, kterých je více než dvě stě, a každou jednotlivě vyčistit? Příliš pracné a zdlouhavé! Lustr je osprchován roztokem vody a čisticího přípravku na okna. Lustr je osušen a instalován zpět na své místo. Lustr je připojen na přívod elektřiny a ... jedna kompaktní zářivka nesvítí. A podívejme, při dotahování praskla! V lustru jsou dvě kompaktní zářivky, obě byly v provozu deset let, je třeba vyměnit obě.
 
Byly zakoupeny nové, obě o příkonu 21 W, a instalovány. Po zapnutí vypínače obě svítí. Ale opět, co to?! U obou nových kompaktních zářivek dochází k viditelnému postupnému záblesku, u obou střídavě v intervalu od 5 do 10 s. Nechceme „blikající“ lustr! Chceme opět skvostný šperk obývacího pokoje.
 
Co způsobilo nevítané blikání? Nemohla snad zůstat voda uvnitř patic? Jde snad o svodový proud a vypínač přerušuje nulový vodič?
 
Po sejmutí krytu vypínače je měřením zjištěno, že vypínač přerušuje, tak, jak je správné, fázový vodič. Ve vypínači je signální doutnavka. Po vyloupnutí doutnavky z pouzdérka záhadné záblesky přestávají.
 
Je zde tedy podezření, že příčina blikání souvisí se signální doutnavkou ve vypínači. Ta je zapojena paralelně k vypínači a signalizuje vypnutí lustru. Při jeho zapnutí nesvítí, protože je vypínačem přemostěna (obr. 1.). Ale proč se u původních zářivek při stejném zapojení vypínače blikání neprojevovalo? Signální doutnavka jistě nebude jediný problém.
 

Příčina a odstranění závady

Kompaktní zářivka (obr. 2; často nesprávně označovaná jako úsporná žárovka) je elektrický zdroj světla pracující na shodném principu jako lineární zářivka. Konstrukčně je navržena tak, aby mohla nahradit běžnou žárovku. Je vybavena předřadníkem s elektronikou, která zaručuje její start a bezpečný provoz.
 
Příčina záblesku, resp. blikání zářivek spočívá v nabíjení vyhlazovacího kondenzátoru za můstkovým usměrňovačem v napájecí části kompaktní zářivky. Přes signalizační doutnavku, kterou protéká proud okolo 1 mA, se nabíjí filtrační kondenzátor C (obr. 3).
 
Když napětí na tomto kondenzátoru dosáhne spínací hodnoty, elektronické zařízení uvede do chodu měnič, který napájí svíticí trubici. A protože proud procházející doutnavkou je velmi malý, zapnutí se projeví jako pouhé zablesknutí.
 
Při paralelním zapojení dvou kompaktních zářivek oddělují usměrňovací diody elektricky oba tyto svíticí zdroje, takže k záblesku nedochází současně, ale v různých časových intervalech.
 
Proč však tento jev nenastával u kompaktních zářivek, které byly v lustru instalovány až doposud? Byla to značka Philips, nové zářivky jsou „made in China“.
 
Příčina je zřejmě v kapacitě filtračního kondenzátoru C. Novější zářivky mohou mít menší kapacitu než ty dříve vyráběné. Tak dojde k rychlejšímu nabití na takovou napěťovou hodnotu, kdy elektronické ovládání zapne. Nebo toto ovládání mělo dříve jistý odběr, takže při malém nabíjení nedošlo k nabití na hodnotu vedoucí k sepnutí, nebo záblesky byly méně časté, takže nebyly pozorovány.
 
Přece však nebudeme opakovaně měnit kondenzátor v každé nové zářivce. Blikání se dostaneme na kobylku prostřednictvím signální doutnavky ve vypínači.
 
Vypínač byl nově byl zapojen podle obr. 4., tedy s novým samostatným přívodem pro signální doutnavku. Pozorovaný jev vymizel.
 
Obr. 1. Schéma původního, běžného zapojení signální doutnavky ve vypínači
Obr. 2. Běžně dostupná kompaktní zářivka
Obr. 3. Principiální schéma zapojení elektroniky kompaktní zářivky
Obr. 4. Nové zapojení vypínače se samostatným přívodem nulového vodiče pro doutnavku
Obr. 5. Elektronická část kompaktní zářivky