časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Za Jiřím Hlinovským

|

číslo 8/2006

Za Jiřím Hlinovským

Počátkem srpna, ve věku pouhých 57 let, zemřel náhle náš kolega, odborník a v elektrotechnické profesi kamarád, pan Jiří Hlinovský.

Měl jsem tu neobyčejnou možnost poznat jej jednak jako autora celé řady pečlivě vypracovaných, hlubokomyslných článků, ale i jako každým coulem optimistického realistu, erudovaného „šťourala„ s jasným názorem na věc a jako odborníka, který věděl, o čem mluví.

Obr. 1.

Kolega J. Hlinovský se velmi dobře orientoval nejen v silnoproudé elektrotechnice, ale se zápalem jemu vlastním promýšlel její aplikace a vazby v automatizační, zejména zabezpečovací technice. Dokázal s chutí i odborností pojmenovat problém, vystihnout účel a navrhnout jeho řešení nejvhodněji odpovídající dané situaci. Už jenom z tohoto pohledu byla jeho spolupráce s redakcí Elektro vynikajícím přínosem, neboť kamarád J. Hlinovský nejenže dohlédal dál než jenom za nejbližší hromadu současných elektrotechnických problémů, ale dovedl se o svůj pohled na věc i o jím navrhovaná řešení vtipně a bez patosu podělit. To se ostatně odráželo i v inspirujícím obsahu všech jeho článků, kterými upozorňoval na náročnost jak elektrotechnické, tak i bezpečnostní problematiky.

Doufám, že snad i zásluhou naší redakce rozšířil pan Hlinovský svou působnost kromě autorské i na přednáškovou činnost, a mohl tak svůj jasnozřivý, odborný, ale zároveň humorný nadhled nad problematikou bezpečnosti strojních zařízení předávat dál, do naší elektrotechnické obce.

Proč jako elektrotechnik přednášel bezpečnost právě strojních zařízení, jsme přiblížili ve sloupku „Lidé a Elektro„ v letošním čísle 6. Že to však spolu s jeho článkem v tomtéž čísle bude téměř symbolická tečka za naší spoluprací, jsem před třemi měsíci netušil. Naopak, opět, a už pokolikáté, mi kolega J. Hlinovský potvrdil, kolik tvůrčího potenciálu je v něm připraveno se ještě hodnotně projevit. To jsme si ještě mysleli, že čas nás sice trošičku škádlí, ale je víceméně naším spojencem ...

Z hlediska elektrotechnické profese si proto dnes ani nedovolím odhadovat, zda a kdy nám někdo kamaráda Jiřího Hlinovského, tohoto vynikajícího chlapa a odborníka, v dostatečné míře nahradí. Tím spíše Vám, pane Hlinovský, jménem svým i jménem redakce Elektro, ale i za elektrotechnickou obec vyslovuji za ten pořádný kus práce poděkování.

Ing. Jiří Kohutka,
šéfredaktor Elektro