časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Za Ing. Jiřím Drahorádem

|

číslo 5/2006

Za Ing. Jiřím Drahorádem

Dnes, 5. dubna 2006, jsem se na veletrhu Amper 2006 dozvěděl, že náš dlouholetý kolega v oboru pan Ing. Jiří Drahorád zemřel. Musím říci, že mě to zaskočilo i přesto, že jsem o jeho zdravotních obtížích v poslední době věděl. Když jsem ho viděl naposled, byly sice jeho zdravotní potíže patrné, ale jeho stále probleskující optimismus v hovoru i jednání nám všem dával zapomenout na jeho požehnaný věk.

Obr. 1.

Pan Ing. Jiří Drahorád (čtvrtý zleva) při udělování cen Vladimíra Lista (ČNI) v roce 2002

K osobě pana Jiřího Drahoráda mě váže mnoho vzpomínek. Seznámil jsem se s ním na jednom aktivu revizních techniků, pořádaných ještě v době vlády jedné strany Vědeckotechnickou společností PÚREZ, kde léta dělal odborného garanta. Jako začínající elektrikář a revizní technik jsem k němu vzhlížel jako k někomu, kdo patří v oboru ke špičce, a vnímat a poslouchat jeho zkušenosti z tvorby elektrotechnických norem pro nás praktiky jsem považoval za to nejlepší, co lze v oboru získat. Postupně jsem měl možnost seznámit se s ním více, hodiny jsem strávil u něj v kanceláři v EZÚ Praha nad předpisy o ochraně před úrazem elektrickým proudem, byl první, kdo mě zasvěcoval do nových předpisů IEC 364 a vysvětloval souvislosti při jejich zavádění. Setkávali jsme se společně na poradách PÚREZ při plánování dalších aktivů revizních techniků, byli jsme členy TNK 22 při ČNI Praha. Považoval jsem za nesmírnou čest, když na sklonku osmdesátých let minulého století, kdy chtěl skončit s garantováním vyhlášených aktivů revizních techniků, si vybral právě mě za příštího garanta. Formoval moji odbornou kariéru jako nikdo jiný, jeho zápal pro věci elektrotechnické spolu s jeho vzděláním a jazykovým vybavením dával směr mému odbornému působení. Jestliže jsem dnes v oboru tam, kde jsem, může za to bezpochyby i pan Ing. Jiří Drahorád.

Jsem velmi rád, že jsem měl možnost seznámit se a mít i možnost spolupracovat s takovým odborníkem i člověkem, jako byl právě on. Je mi velmi líto, že již není mezi námi, a věřím, že otisk jeho osobnosti i jeho práce bude přetrvávat mezi elektrotechnickou veřejností. Čest jeho památce.

Ing. Miloslav Valena,
někdejší garant aktivů revizních techniků PÚREZ,
člen TNK 22 při ČNI Praha,
soudní znalec v oboru elektrotechnika