časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Za Ing. Izraelem Brandem

|

V roce 2001 jsme v Elektru otiskli medailon k 80. narozeninám významného českého elektrotechnika a průkopníka výpočetní techniky Ing. Izraela Branda, který v roce 1968 emigroval do Kanady. Nyní nám z Kanady přišla smutná zpráva, že Ing. Brand na konci minulého roku zemřel. Proto, na rozloučenou s tímto nevšedním člověkem, přinášíme krátký nekrolog.
 
Ing. Brand se narodil 21. 12. 1921 na Slovensku v Humenném v tradiční židovské rodině ze Stakcina v okresu Snina. Školní léta prožil v Przemyszlu v Polsku, kam byl jeho otec služebně přeložen. Zde v roce 1939 maturoval kromě milované matematiky a fyziky také z latiny.
 
V nacionalistickém a bigotním Polsku se jako žid a cizinec setkával s různými povahami lidí, a sbíral tak své první zkušenosti. Ty byly vlivem tehdejších předsudků mnohdy trpké, dobře byl však přijímán svými spolužáky i učiteli. To mělo zřejmě i pozitivní vliv na jeho charakter a na jeho další životní dráhu. Poznal, že píle a její výsledky vzbuzují respekt i u nepřátel. Zřejmě ho zocelily i prožité historické katastrofy – velká hospodářská krize, okupace Československa a vznik Slovenského štátu, jehož občanem se automaticky stal, i vojenská porážka Polska nacistickým Německem.
 
Ing. Brand byl již jako zkušební technik v někdejší Kolbence (ČKD Elektrotechnika) velmi oblíben pro svůj kamarádský a odborný – lze říci až nenápadně poučující vztah k mladým spolupracovníkům a vrstevníkům, dělníkům i technikům. I později, ve funkci inspirujícího ducha výpočetního střediska v ČKD Praha, podobně jako staří řečtí filozofové, uměl otázkami vést své „učedníky“ k poznání nejen profese, ale i života. A takhle mohl za „panem Brandem“ kdykoliv přijít pro jeho erudovaný názor na problém každý, kdo řešil něco odborného nebo i osobního. Jeho rady a názory nevyplývaly jen z jeho nadprůměrné inteligence a erudice, ale také z jeho trpkých životních zkušeností pronásledovaného žida ze Slovenska, mnohokrát zraněného vojáka z východní fronty druhé světové války a „poddaného” stalinského režimu, o kterých mluvíval jen velmi málo.
 
Víme, že i v Kanadě zanechal významnou a světlou stopu českého inženýra, odbornou i lidskou, a proto by neměl být ani u nás, ani tam zapomenut.
(redakce Elektro)