časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Z ohlasů čtenářů …

|

K Vašemu článku Slovo šéfredaktora z č. 11 časopisu Elektro ... bych doplnil ještě důvod pátý, a to peníze. Pan doktor práv – co hodina jeho práce, to 4 000 až 5 000 Kč.
 
Zkuste Vy za tyto peníze prodat své tvrdě získané vědomosti, svou zkušenost a odbornost, na jejímž správném provedení v praxi mnohdy (a ono i většinou) závisí život nejen jednotlivé osoby, ale i životy celých skupin lidí. Jde o život zvířat a v neposlední řadě i o provoznětechnickou bezpečnost různých průmyslových celků, o bezpečnost a spolehlivost elektráren, tepláren a dalších zařízení, kde by případná havárie způsobila velké škody v mnoha dalších oblastech. Jde např. o devastaci krajiny, zamoření ovzduší atd., včetně poškození zdraví obyvatel v blízkém i vzdáleném okolí od takovéhoto zařízení.
 
Nevím, zda je zde možné použít slovo hamižnost, ale získat za málo práce hodně peněz, to je asi jeden z cílů takovýchto zmiňovaných „rychlokvašek“.
 
K článku Modrý vodič pana Miroslava Šnobla ... když se zmiňuje o své chorobné šťouravosti, tak bych mu doporučil dočíst ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 do skoro úplného konce až k příloze ZD (normativní) a tam na úplném konci stránky čl. 514.3. Z4 pro Českou republiku se píše: „…užití modrého vodiče pro jiné účely, než je nulový vodič nebo střední vodič, není dovoleno“.
 
Tak, co Vy na to? Jak se říká východně od Čech: „Včíl mudruj!
 
Přeji hezký den.
 
František Čuchal, revizní technik
elektrických zařízení a hromosvodů
 
pozn. redakce:

Pan Miroslav Šnobl skutečně zamudroval a jeho odpověď pod názvem A zase ten nulák … si budou moci čtenáři přečíst v připravovaném číslu Elektra 1/2010.