časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Xcomfort se představuje v nových designech Original, Intense a Pure

|

Ing. Jaromír Pávek, produktový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.
 
Společnost Moeller uvádí na trh nové přístroje, které se využijí nejen v klasické domovní elektroinstalaci, ale i systémové instalaci pro automatizaci budov – sběrnicovém systému Nikobus a bezdrátovém RF systému Xcomfort. Podle současných trendů v bytové architektuře mají nové přístroje čtvercový tvar, výrazný rámeček a středový kryt v rozměru 45 × 45 mm. Lze vybrat spínače s oblými tvary rámečků (řada Original) nebo moderní vypínače s ostrými hranatými liniemi (řada Intense a Pure). Vybírat je možné ze široké škály materiálů – od lehkého plastového provedení, přes exkluzivní kovy, leštěné i matné, až po bambus. Z barev se nabízí tradiční bílá a krémová, ale také lehké pastely, metalické barvy i výrazné barvy sytých a lesklých odstínů.
 

Nové přístroje Moeller vhodné pro všechny typy interiérů

 
Z nabídky si vyberou milovníci nenápadného klasického vzhledu, hledající vypínače pro tradiční interiéry (řada Original a Intense), ale i milovníci výrazných a designově zajímavých vypínačů, které mají v moderně pojatých interiérech na první pohled zaujmout (řada Intense, Pure a Mysterious). Za pěkným designem a spolehlivými přístroji se odvíjí celá paleta funkcí. Nespočet technických vylepšení přístrojů dosavadní řady PR20, PR20Soft, daVinci, Cirio a Axend montážním firmám přináší a uživatelům nabízí kombinaci jednoduchého použití, pohodlí a elegantního designu. Ty největší rozdíly lze najít v nejmenších detailech, přičemž každý jednotlivý detail zjednodušuje instalaci.
 

Co dělá z vypínače dobrý vypínač?

  • kvalitní provedení strojku,
  • dokonalé svorky,
  • malá montážní hloubka,
  • diody LED – klik-systém,
  • rozpěrky pro náročnou montáž,
  • jednoduchá a rychlá montáž.
Strojky přístrojů jsou společné pro všechny tři řady Original, Intense a Pure. Rámečky se vyrábějí rovněž ve vícenásobném provedení s osovou vzdáleností 71 mm a jsou totožné pro vodorovnou a svislou montáž. Zákazník se tak může rozhodnou takřka na poslední chvíli, jak budou osazeny instalační krabice pro násobnou montáž. Tuto výhodu však nejvíce ocení montážní firmy a velkoobchody, protože počet položek na skladě klesá na polovinu. Připojovací svorky pro většinu vypínačů a zásuvek jsou umístěny na jedné straně, což umožňuje zkrácení vodičů z kabelu na stejnou délku. Tímto se získává hodně času. Šroubové svorky slouží k připojení dvou vodičů o průřezu 2,5 mm2. Celá instalace vyžaduje jen jeden šroubovák s rovným nebo křížovým hrotem. Připojovací šrouby jsou zapuštěny ve strojku pro snadné navádění aku-šroubováku. Hrot šroubováku takovýmto způsobem lehce najede na šroubek a nesklouzne. Velmi důležité je přehledné označení svorek, které koresponduje se schématem zapojení vzadu na přístroji. Zepředu se každý přístroj snadno identifikuje díky vyznačenému symbolu a typovému označení.
 
Montážní hloubka vypínače je oproti starší řadě nižší, byla snížena až na pouhých 18 mm. To vytváří více místa pro kabely v zapuštěné montážní krabici.
 
U tlačítka nebo vypínače může být požadována signalizační nebo orientační kontrolka. Nově lze využít tzv. klik-systém, kdy se pouhým nasunutím zezadu na přístroj nasadí „batoh“ s modulem LED 230 V. Instalace s automatickým připojením je mimořádně jednoduchá a rychlá. Po nasunutí LED okamžitě svítí. Obdobně lze použít prosvětlovací klik-modul pro zásuvku 230 V pro signalizaci výskytu síťového napětí – např. pro zásuvky, které jsou centrálně vypínané při odchodu. U vypínače s dělenou klapkou (řazení 5) lze prosvětlit obě poloviny. V tomto případě je nutné použít samostatné diody LED s připojovacími vodiči, které jsou na koncích ukončeny dutinkami. Diody LED se vsunou do vodicích otvorů, přičemž nový systém montáže brání vypadnutí při montáži. Přístroje se dodávají s LED 230 V nebo pro napětí 12, 24 V v několika barvách – modrá, zelená, červená a jantarová.
 
Důležitou součástí strojku je montážní rám. Je vyroben z ocelového plechu o tloušťce jeden milimetr, všechny jeho části jsou galvanicky upraveny. Vyniká pevnou a tuhou konstrukcí, vyztužené okraje zabraňují deformaci strojku při montáži. Pro přesnou montáž přístrojů vedle sebe do násobných krabic s roztečí 71 mm je rám opatřen oky s možností rybinového spojení. Pokud je první přístroj namontován rovně, rybinové spojení zajistí, že i další přístroje budou automaticky také rovné a nevznikne problém s deformací rámečku. Pro uchycení montážního rámu do krabice lze použít několik typů předlisovaných otvorů.
 
Rychlost montáže výrazně zvyšují rozpěrky, které usnadňují montáž přístroje i do hluboko osazených krabic pod omítkou, přičemž přichycení přístroje zůstává mimořádně pevné. Jsou nainstalovány u většiny přístrojů na montážním rámu. U vypínačů se pro uchycení již nepoužívají gumičky a v případě nutnosti je lze pomocí šroubováku snadno odstranit, případně nahradit ještě delšími, které se objednávají samostatně.
 
Kompletace vypínače je nyní rychlejší. Lze ji vykonat pouze ve třech krocích, a to je o jeden krok méně než u starší řady. Pro připevnění rámečku už není zapotřebí montážní úchytka, rámeček se montuje pouhým nasazením na přístroj zepředu! Pro montáž přístroje lze použít běžné instalační krabice např. KU, KP apod. s minimální hloubkou 40 mm. Montážní rám nedovolí osadit přístroj příliš hluboko. Na vypínač se nasadí středový kryt, na něj rámeček. Výhodou tohoto řešení je nejen rychlost montáže, ale hlavně možnost výškového přizpůsobení přístroje na zdi až v pěti polohách, kdy je přístroj nainstalován např. na vyčnívající krabici, popř. na sádrokartonové krabici s osazením. Rámeček vždy přesně dosedne na stěnu a překryje „problémy“ instalace. Lze jej buď manuálně, nebo pomocí šroubováku lehce vyjmout, např. při malování. Středový kryt chrání svorky před dotykem s živou částí!
 
A nyní už zbývá přístroj elegantně označit číslem silového vývodu nebo funkcí. Pro označení vypínače se nejčastěji používají středové kryty s popisným štítkem. Jsou ale i jiné možnosti označení. Například pro nemocnice, kanceláře, administrativní budovy apod. lze objednat rámečky v bílé řadě Original s textovým polem pro identifikaci přístroje. Další možnost označení je použití průhledného PVC adaptéru pro tištěný štítek, který se vloží vodorovně nebo svisle přímo pod rámeček. Takto lze označit libovolný design rámečku.
 
Před malováním interiéru se z vypínačů a zásuvek vyjme rámeček a na středový kryt se nasune malířská krytka, která ochrání přístroj před znečištěním při malování, a to i v případě, že se při malování používá váleček. Krytku lze přemalovat, po malování omýt a kdykoliv použít později. Důmyslné!
 

Original

 
Řada Original je charakterizována mimořádně jemnými oblými liniemi rámečků s nevtíravou bílou, krémovou, stříbrnou, hnědou nebo světle šedou barvou. Příjemně překvapí svou cenou, která je v porovnání s jejich kvalitním provedením více než příznivá. Oproti starší řadě PR20 je vypínač v bílé barvě přibližně o 20 % levnější.
 

Intense

Domovní přístroje Intense na sebe upoutají pozornost již při prvním pohledu. V duchu současných trendů působí minimalistickým až jemným dojmem, ovšem při zachování hranatých linií. Ze široké nabídky šesti pastelových barev rámečků – azurové, stříbrné, bronzové, antracitové, bílé, hnědé a tří leštěných metalických provedení – stříbrné, zlaté a kovově stříbrné si vybere úplně každý. Je to design pro každý interiér.
 

Pure

 
Řada Pure, určená pro nejnáročnější klientelu, je ztělesněním moderního designu. Přístroje vynikají čistými, ostře řezanými liniemi, pozornost poutají mimořádně elegantním provedením. Působí luxusním, mohutným dojmem. Exkluzivní přírodní materiály pro výrobu rámečků, jako jsou hliník, lakovaná ocel, bambus nebo nerezová ocel, zaručují trvalou a elegantní povrchovou úpravu. Jsou dostupné celkem v 11 provedeních rámečků a 12 barvách středových krytů. Jsou vhodné do všech typů moderních interiérů.
 

Mysterious

 
Převratná novinka v domovních vypínačích! Mysterious – tzv. neviditelný vypínač bez rámečku nadchne všechny milovníky extravagance a originálního designu. Přístroje jsou úplně zapuštěny do cihlové nebo sádrokartonové stěny a jsou přemalovány, resp. přelepeny dekorativní tapetou, samozřejmě omyvatelnou. Dokonale tak splývají s interiérem, jejich umístění na stěně prozrazuje pouze vnější mezikruží přístroje, prosvětlené modrými diodami LED uvnitř tlačítka. Dotykem na libovolné místo tlačítka se aktivuje jeden ze čtyř beznapěťových kontaktů, který vybavuje např. impulzní relé či binární vstup systému Nikobus nebo RF. Přístroje Mysterious jsou originální, luxusní a jedinečné. Na http://www.mysterious.be je možné se seznámit se způsobem montáže a různými možnostmi využití v těch nejnáročnějších interiérech.
 

Nové designy již v prodeji

 
Dosavadní PR20, PR20Soft, daVinci, Cirio a Axend budou do konce roku 2009 nahrazeny novými řadami Original, Intense a Pure. Od května je lze objednávat pro klasickou elektroinstalaci a sběrnicový systém Nikobus ve velkoobchodech elektro. Ukončení prodeje starší řady se očekává na konci tohoto roku, od srpna se omezuje výroba a poté se budou vyprodávat už pouze skladové zásoby. Z tohoto důvodu je třeba pro nově vznikající projekty objednávat již nové designy. Od září se budou v nové řadě prodávat také bezdrátová tlačítka v modulu 45 × 45 mm a nové Xcomfort sety radiofrekvenčního systému Xcomfort. Sortiment bude rozšířen o nová tlačítka, oproti dosavadním 2- a 4bodovým, o 8bodová tlačítka, a také bezdrátová tlačítka s diodou LED pro zpětná hlášení.
 
Katalog pro výběr nových designových řad a katalog sběrnicového systému Nikobus je možné si stáhnout z http://www.Xcomfort.cz nebo si je tištěné vyžádat na e-mailové adrese podpora@moeller.cz.
 
Další informace na: http://www.moeller.cz, www.eaton.com
 
Obr. 1. Stmívač Pure Bamboo
Obr. 2. Vypínač Pure Natural Green
Obr. 3. Svorky na jedné straně zrychlují montáž
Obr. 4. Vypínače s montážní hloubkou 18 mm
Obr. 5. Nový klik-systém – „batoh“
Obr. 6. Prosvětlení diodami LED 230 V
Obr. 7. Montážní rám s rybinovým spojením přístrojů
Obr. 8. Rozpěrky pro snadnou montáž
Obr. 9. Rámeček se nasazuje zepředu
Obr. 10. Označení rámečků průhledným štítkem
Obr. 11. Malířská krytka brání znečištění
Obr. 12. Design Original White
Obr. 13. Design Intense Anthracite
Obr. 14. Řada Pure Red
Obr. 15. Zásuvka Mysterious zapuštěná v sádrokartonu