časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Wood-Tec – veletrh s vůní dřeva

|

Ve dnech 20. až 23. října se na brněnském výstavišti uskutečnil 11. mezinárodní veletrh strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl – Wood-Tec 2009, jehož obliba má od roku 1993 trvale rostoucí tendenci. Odbornou záštitu nad tímo veletrhem převzalo Evropské sdružení výrobců dřevozpracujících strojů EUMABOIS (European Federation of Woodworking Machinery Manufacturers), které tvoří seskupení třinácti národních asociací reprezentujících hlavní evropské výrobce strojů, nástrojů a příslušenství (800 národních členů). Pro expozice vystavovatelů byla na letošním veletrhu Wood-Tec vyčleněna nejmodernější část areálu brněnského výstaviště, a to pavilon F a nově otevřený pavilon P včetně přilehlých volných ploch.
 
Nedílnou součástí veletrhu Wood-Tec byl tradičně odborný doprovodný program Dřevo – nedílná součást udržitelného rozvoje, který ve spolupráci s Veletrhy Brno připravila Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Součástí doprovodného programu byla i soutěž s cenami Poznejte naše dřevo, jakož i ukázky realizací prací studentů nebo úpravy povrchů plazmatem. Podle slov odborného garanta tohoto programu děkana této univerzity doc. Dr. Ing. Petra Horáčka bylo hlavním záměrem této akce více sblížit odborné školství v této oblasti s průmyslem a s veřejností se společným cílem rozumného využívání dřeva v ČR.
 
Na letošním veletrhu Wood-Tec bylo k vidění mnoho novinek, jako např. Pilous – pila na dřevo i železo, Albertina Trading – podtlakový manipulátor umožňující jednomužné obsluze manipulovat s fošnami o hmotnosti až 250 kg nebo Briklis – první český briketovací lis vyrábějící z odpadového materiálu brikety ve tvaru kvádru či Rojek – nový kotel na biomasu s vysokou účinností a malými emisemi.
 
Letošní ročník Wood-Tec nabídl vystavovatelům novou originální akci s názvem b2fair (být na veletrhu), kterou pořádala Regionální hospodářská komora Brno ve spolupráci s partnery sítě Enterprise Europe Network. Tento projekt měl na veletrhu Wood-Tec svou premiéru a jak řekl na tiskové konferenci ředitel veletrhu Wood-Tec pan Karel Torn (obr. 2), nemůže se jím zatím pochlubit žádný jiný veletrh s podobným zaměřením. Jeho atraktivita spočívá totiž v tom, že spojuje v sobě výhody veletržní prezentace a matchmakingu. Usnadňuje tak podnikatelům navázat kontakty a zorganizovat obchodní schůzky přímo v prostorách výstaviště s předem vybranými partnery na základě firemního profilu a aktivit s maximálním efektem při minimálních nákladech.
 
Přestože letošní ročník veletrhu Wood-Tec proběhl s ohledem na celosvětovou ekonomickou krizi v poněkud jiném ekonomickém prostředí než ročníky předešlé, lze ho přesto označit za úspěšný.
(Kl)
 
Obr. 1. Dřevozpracující stroje budily zvědavost i obdiv
Obr. 2. Ředitel veletrhu Wood-Tec pan Karel Torn na tiskové konferenci s novináři (stojící)