časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vzdělávání v oblasti inteligentních elektroinstalací KNX

|

Ing. Richard Müller, ABB s. r. o., Elektro-Praga

 

Inteligentní systémy elektroinstalace jako nejvyšší stupeň instalace v budovách jsou v poslední době stále více využívány jak z důvodu zájmu investorů o úspory energie, tak i díky důrazu na kvalitu a komfort jednotlivých budov. Velký podíl na realizacích těchto instalací má i systém ABB i-bus® KNX.

Navrhování a realizace inteligentních instalací ovšem vyžaduje zkušené a školené profesionály z řad projektantů a elektromontážních firem, kteří dokážou využít maximum technických možností těchto systémů. Pro systémy KNX je samozřejmostí základní certifikační kurz, jímž se profesionál stává Partnerem KNX, ale je možné a doporučované i absolvování nástavbových kurzů pro prohloubení znalostí. Tyto nástavbové kurzy KNX poskytuje pouze zhruba patnáct z mnoha certifikovaných školicích center KNX ve světě. Jedním z nich je i školicí centrum ABB s. r. o., Elektro-Praga, v Jablonci nad Nisou. Proč je tak málo školicích center certifikováno i na nástavbové kurzy? Odpověď je velmi jednoduchá: finanční investice do vybavení přístroji a speciální školicí technické dokumentace jsou velké a dovolit si je mohou pouze velmi úspěšné společnosti, které v oblasti „inteligence“ dlouhodobě aktivně a úspěšně působí a výrazně investují i do celkového vývoje inteligentních systémů.

V červnu letošního roku úspěšně proběhl v ABB v Jablonci nad Nisou první nástavbový kurz KNX v ČR. Obsah kurzu je dán pravidly mezinárodní asociace Konnex a účastníci jsou školeni zejména v těchto hlavních oblastech: 

  • zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti systémové instalace, 
  • řízení vytápění a chlazení, 
  • řízení osvětlení, včetně řízení na stálou osvětlenost, 
  • integrované aplikace v systémových instalacích, 
  • principy vzájemné spolupráce přístrojů různých výrobců, 
  • správné využívání spojek v rozsáhlých instalacích KNX, 
  • otázky zabezpečení a systémy zabezpečení KNX přístroji, 
  • využívání logických vazeb v KNX systémové instalaci, 
  • principy vizualizace, 
  • přídavné softwarové nástroje pro rozšíření možností základního nástroje ETS.

Celý kurz trvá pět dní, během nichž je probírána jak teorie, tak zejména množství příkladů z praxe, nezbytných pro názorné pochopení a nacvičení řešené problematiky. Poslední den je věnován závěrečným testům, kde účastníci musí projevit své nabyté teoretické, ale především praktické znalosti. Úspěšné složení testů (minimálně 50 % správně zodpovězených otázek a funkčních praktických příkladů) je nutné pro vydání certifikátu o absolvování kurzu.

A jaký byl průběh prvního nástavbového kurzu?

Uskutečnil se ve velmi příjemné atmosféře, kterou zpočátku doprovázela lehká nervozita jak na straně studentů, tak i
školitelů. Ta ovšem rychle pominula a všichni se hluboce ponořili do probírané látky. Účastníci měli skutečně velký zájem o danou problematiku, což se projevilo množstvím dotazů, zpravidla vyplývajících z jejich využívání systémové instalace KNX v praxi. Vzhledem k zájmu a skutečnému studiu, zejména při praktických příkladech, nebyl většinou důležitý ani čas a denní časový rozvrh se protahoval do vyřešení příkladů, což nikomu nevadilo.

Z anonymního hodnocení kurzu účastníky lze vyjmout tato vyjádření: 

  • nástavbový kurz mi rozhodně přinesl rozšíření znalostí, 
  • určitě nebyl jednoduchý, ale naproti tomu jej bylo možné zvládnout, 
  • oproti základnímu kurzu je to rozhodně posun více k praxi; řeší se více praktické záležitosti, se kterými se lze setkat na stavbě,
  • v závěrečném testu bylo asi nejsložitější hledání chyb v neznámé instalaci, 
  • uvítal bych zvýšení počtu praktických příkladů.

Jak hodnotí průběh kurzu dlouholetý školitel KNX Ing. Josef Kunc? „Velmi pozitivně. Překvapil mě výrazný zájem účastníků něco se naučit. Bezpředmětné se také ukázaly obavy z využívání nového softwaru ETS4 během školení, protože Partneři zatím běžně pracují se softwarem ETS3. Na základě zkušeností z tohoto kurzu bude nutné ještě dále investovat do vybavení školicího centra přístroji pro větší pohodlí účastníků a posílit praktické příklady, o které je zájem.“

Na závěr je třeba uvést, že všichni účastníci úspěšně absolvovali závěrečné testy, kdy se jim vyplatil jejich zájem o problematiku a školené oblasti v průběhu kurzu. Získané znalosti jistě použijí při práci na projektech s využitím systému ABB i-bus® KNX. Další nástavbový kurz je naplánován na podzim letošního roku. Tyto kurzy s certifikátem zároveň doplní specializované kurzy na jednotlivé specializované přístroje typu vizualizační ABB – Comfort panel nebo snímače řady ABB – priOn.

Nástavbového kurzu se mohou zúčastnit pouze Partneři KNX (absolventi certifikačního kurzu) a potřebná je zkušenost s prací v programu ETS.

Nabídka školení je zveřejňována v sekci Školení a semináře na https://nizke-napeti.cz.abb.com/