časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vzdělávání pro 21. století

|

Vzdělávání pro 21. století

Občanské sdružení Learning Society organizuje projekt s názvem Vzdělávání pro 21. století, který je zaměřen na malé a stření podnikatele, živnostníky a zaměstnance. Jeho hlavním cílem je zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na trzích EU a podpora jejich konkurenceschopnosti na domácích i mezinárodních trzích. Projekt podporuje přímo EU, která na jeho plnění poskytla grant.

Obr. 1.

Podle slov manažerky projektu Lenky Emrové je tento projekt jedinečný v tom, že se snaží integrovat doposud nesourodou oblast vzdělávání dospělých a přistupuje k řešení rozvoje lidských zdrojů koncepčně a moderně. Malým a středním podnikatelům se tak nabízí možnost především získat širší znalosti a dovednosti, které jim pomohou při vytváření stabilního podniku s perspektivní budoucností.

Projekt Vzdělávání pro 21. století je založen na vlastním šetření sdružení Learning Society, jehož výsledky ukázaly nedostatky v kvalifikaci a poukázaly na absenci uceleného systému dalšího vzdělávání v České republice. Jde o dlouhodobou koncepci, která se zaměřuje na témata, v nichž podnikatelé a živnostníci často tápou a mnohdy improvizují.

Obsah projektu spočívá ve vytvoření otevřeného systému dvanácti vzdělávacích modulů v šesti hlavních blocích:

  • právo a finance (právo, finance),
  • řízení podniku (organizace podniku, management),
  • personální řízení (řízení lidských zdrojů, rozvoj lidských zdrojů),
  • marketing a prodej (kapitoly z marketingu, kapitoly z prodeje),
  • komunikace (jednání, konflikty a jejich řešení),
  • informační a komunikační technologie (výpočetní technika v podniku, podnikové údaje).

Znalosti z uvedených oborů pomohou podnikatelům nejen při vytváření stabilních a konkurenceschopných podniků na domácích i zahraničních trzích, ale i při hledání obchodních partnerů, při zvyšování zisků a budování dobrého jméno firmy. Živnostníkům zmíněný projekt pomůže prosadit se v oboru, zvyšovat a rozšiřovat si kvalifikaci a vytvářet tak podmínky pro trvalý rozvoj podnikání. Zájemcům o založení nové firmy umožňuje získat nové znalosti a dovednosti, popř. orientaci v problematice firmy a zákonitostech jejího úspěšného fungování.

Význam projektu Vzdělávání pro 21. století podtrhuje také skutečnost, že naplňuje myšlenky obsažené v dokumentu Lisabonská strategie EU ze zasedání Evropské rady v Lisabonu v roce 2000. Zde je zdůrazněna mj. nutnost podpory průběžného zvyšování kvalifikace malých a středních podnikatelů jako prostředku k hospodářskému rozvoji země.
[tisková zpráva]