časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Významné ocenění společnosti OEZ

|

číslo 12/2002

Referáty

Významné ocenění společnosti OEZ

Obr. 1.

Společnost OEZ s. r. o., český výrobce a dodavatel jisticích přístrojů nízkého napětí, převzala od Sdružení pro certifikaci systémů jakosti v České republice (CQS) ocenění Zlatý certifikát.

Certifikační orgán CQS uspořádal slavnostní předání ocenění na přelomu září a října t. r. v rámci generálního zasedání IQNet v Praze. Institut IQNet je mezinárodní certifikační síť, která byla založena v roce 1990 a je největším poskytovatelem certifikačních služeb na světě. Na slavnostním mezinárodním fóru společnost OEZ zastupovali generální ředitel Stanislav Adamec a vedoucí řízení jakosti Miroslav Večeřílek.

Prezentace se zúčastnily úspěšné české firmy ŽS Brno, Tesla Sezam, Isolit Bravo a OEZ. Generální ředitel OEZ s. r. o. Stanislav Adamec se ve svém vystoupení podělil o zkušenosti se zaváděním procesního řízení ve firmě, jež před svou privatizací v roce 1994 patřila k největším znečišťovatelům životního prostřední v podorlickém regionu. Nyní se však dostala do pozice jeho ochránce.

„Konkurenční prostředí nutí společnosti nejen snižovat náklady, nabízet stále kvalitnější výrobky, ale nutí je i pracovat tak, aby jejich činnost neohrožovala životní prostředí a aby zaměstnanci pracovali v prostředí, které neohrožuje jejich bezpečnost, zdraví a životy,“ prohlásil mimo jiné Stanislav Adamec.

Obr. 2.

K členům IQNetu patří 31 uznávaných a nezávislých národních organizací činných v průmyslovém sektoru a všude tam, kde jsou využitelné normy ISO 9000, 14000 a BS 8800. Podmínkou členství pro národní certifikační orgán je splnění požadavků mezinárodního standardu, stanov institutu IQNet a jeho etického kodexu.

Generální tajemník institutu IQNet Hans Buser při zasedání v Praze připomněl, že hlavním cílem certifikačních agentur je „…koordinované řízení postupu globální certifikace“, které by umožnilo zřízení jediného a spolehlivého kontaktního místa pro zainteresované mezinárodní zákazníky. Za správnou cestu a vyhlídku do budoucna označil integraci systémů řízení, v níž se kombinuje základní management kvality s aspekty ochrany životního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví, bezpečnosti potravin a ochrany zákazníků.

Ocenění Zlatý certifikát dosud obdržely pouze tři české firmy: OEZ s. r. o., INTEXT a ŽS Brno a. s.