časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výsledky soutěže o Zlatou medaili 44. MSV

|

číslo 12/2002

Referáty

Výsledky soutěže o Zlatou medaili 44. MSV

Z celkového počtu 31 exponátů nominovaných do soutěže o Zlatou medaili letošního 44. MSV v Brně jich více než třetina, a to třináct, vychází z oboru elektrotechniky (do obdobné soutěže při IMT – veletrhu tvářecí techniky – bylo nominováno sedmnáct).
Zlatou medaili získalo sedmnáct exponátů (deset na MSV 2002 a sedm na IMT 2002).

1. Elektronika, automatizace a měřicí technika

Třísouřadnicový měřicí stroj PRISMO VARIO
Výrobce: Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, Oberkochen, SRN
Vystavovatel: Carl Zeiss spol. s r. o., Praha, ČR
pav. C, st. č. 43

Jedná se o vysoce přesný měřicí stroj, umožňující bezdotykové snímání měřených bodů s vysokou hustotou ve velmi krátkém čase. Výraznými přednostmi jsou multisenzorový snímací systém a softwarová otevřenost vůči softwarovému prostředí konečných uživatelů. Interaktivní programové vybavení umožňuje práci s modely CAD a efektivní, uživatelsky komfortní programování bez měřené součásti.

Obr. 1.

Robot SEPRO GIV, typ SR 4010 S3 Visual Sepro
Výrobce: SEPRO Robotique, La Roche Sur Yon Cedex, Zi Les Ajoncs, Francie
Vystavovatel: Ing. Ivan Kuboušek, České Budějovice, ČR
pav. G 1, st. č. 85

Exponát představuje zcela nový robot čtvrté generace vhodný pro vstřikovací stroje, nevylučuje se však aplikační užití i pro jiné výrobní linky. Kompaktní odlehčená rámová konstrukce, automaticky regulovaný vodicí systém (je předmětem patentu) i vyvinutý software řídicího procesorového modulu udělují robotu vysoce přesné nastavení polohy (a to až při osmi stupních volnosti) i při velké přesuvné rychlosti (až 8 ms–1). Nový koncept obsluhy umožňuje používání robotu i pracovníky s nízkou úrovní zaškolení.

Detektor překážek ve zdech BOSCH D – TECT 100
Výrobce: Robert Bosch GmbH
Vystavovatel: ROBERT BOSCH, odbytová spol. s r. o., Praha, ČR
volná plocha K, st. č. 001

Exponát patřící do kategorie ručního nářadí je zcela ojedinělým prostředkem pro detekci překážek ve zdech. Naprosto unikátní je schopnost vyhledat i nekovová potrubí nalézající se v hloubce až 100 mm. Přístroj využívá princip materiálového radaru s malým výkonem.

Obr. 2.

Kamerový senzor SIMATIC VS 110 Vision Sensor
Výrobce: SIEMENS AG, Norimberk, SRN
Vystavovatel: SIEMENS s. r. o., Praha, ČR
pav. Z, st. č. 72

Exponát je jednoduchý, avšak vysoce účinný a efektivní kamerový senzor pro vizuální kontrolu hromadně vyráběných jednoduchých produktů a jejich třídění na výrobním pásu. Princip kontroly, založený na hodnocení konturového obrazu, je aplikačně podpořen sebeučícím programem řídicí procesorové jednotky (pro automatické zapamatování a následné třídění až patnácti různých produktů) a umožňuje okamžité použití senzoru bez programování.

2. Energetika a silnoproudá elektrotechnika

BIOFLUID – technologické zařízení k výrobě energoplynu zplyňováním tříděného průmyslového odpadu

Výrobce a vystavovatel: ATEKO a. s., Hradec Králové, ČR
pav. G 1, st. č. 81

Obr. 3.

Zařízení reprezentuje ojedinělou, provozně ověřenou technologii výroby energoplynu z odpadů. Je ukázkou vývoje moderních energetických zdrojů, směřujícího k racionálnímu využívání všech zdrojů energie způsobem přátelským k životnímu prostředí. Vyvinutá technologie je výsledkem spolupráce výrobce s univerzitními pracovišti v České republice.

Řada statických měničů kmitočtu UNIDRIVE SP
Výrobce: CONTROL Techniques Ltd., New Town, Powys, Velká Británie
Vystavovatel: CONTROL Techniques Brno s. r. o., Brno, ČR
pav. Z, st. č. 10

Exponát představuje výrazný inovační krok v měničové technice. Umožňuje regulaci otáček téměř všech typů střídavých motorů, včetně rekuperace, překlenutí výpadku sítě, nově je integrována funkce bezpečného vypnutí. Výraznou předností jsou otevřené komunikační možnosti pro standardně užívané protokoly a univerzální vstup pro nejrůznější snímače otáček a polohy, včetně vysokorychlostní sériové linky.

Obr. 4.

Energocentrum NZ2
Výrobce a vystavovatel: Phoenix-Zeppelin, s. r. o., Modletice, ČR
pav. Z, st. č. 29

Energocentrum je progresivní nepřerušitelný zdroj elektrické energie o napětí 3 × 400 V a typovém výkonu do zátěže 250 kV·A. Originálně je vyřešen zdroj UPC. Nové řešení nahrazuje konvenční bateriové zdroje rotačním zásobníkem energie, uloženým na magnetickém závěsu. Rotační zdroj současně pracuje jako kompenzátor účiníku. Energocentrum má špičkové provozní parametry.