časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výroční zasedání FEANI v Praze

|

Výroční zasedání FEANI v Praze

V roce 1995 byla Česká republika přijata do Evropské federace národních inženýrských asociací (FEANI). Nositelem tohoto členství je Český svaz vědeckotechnických společností. V současné době má federace 26 členů a zastupuje cca 2 miliony inženýrů. Tato významná nevládní mezinárodní organizace sídlí v Bruselu a má statut konzultanta v UNESCO, v UNIDO a v Radě Evropy. Rovněž úzce spolupracuje s Evropskou komisí, např. v současné době je zmíněná federace hlavním řešitelem úkolu Evropské komise, jehož výsledkem má být navržení a odzkoušení nového akreditačního systému určeného pro hodnocení vysokých škol technického zaměření (EUR ACE). Hlavním posláním FEANI je posuzovat a vyhodnocovat úroveň výuky na vysokých školách technického zaměření, prosazovat odpovídající uznání významu inženýrské profese, vést inženýry k odpovědnosti vůči společnosti, podporovat mobilitu technických odborníků a vést INDEX FEANI, který je zdrojem informací o všech akreditovaných technických univerzitách v členských zemích.

Nejvyšším orgánem Evropské federace je Valná hromada členských národních asociací, která se koná pravidelně jednou za rok v některé členské zemi. Souběžně s vlastní Valnou hromadou jsou vždy pořádány workshopy a pro širší technickou veřejnost Akademická zasedání na určené aktuální téma. Ve dnech Výročního zasedání také jednají odborné komise. Komise pro trvalý profesní rozvoj se zabývá zejména možnostmi celoživotního profesního vzdělávání v členských zemích a pracuje na formování evropských projektů směrovaných k této problematice atp.

Uspořádáním Výročního zasedání pro rok 2006 byla pověřena Česká republika. Zasedání proběhlo ve dnech 27. až 29. září za účasti 102 delegátů ze všech členských zemí.