časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výrobní závod Siemens Elektromotory oslavil 100. výročí zahájení elektrotechnické výroby v Mohelnici

|

číslo 10/2004

referáty

Výrobní závod Siemens Elektromotory
oslavil 100. výročí zahájení elektrotechnické výroby v Mohelnici

Sté výročí zahájení elektrotechnické výroby v Mohelnici (okres Šumperk, olomoucký kraj) oslavil v letošním roce výrobní závod Siemens Elektromotory. Vedle stoleté historie elektrotechnické výroby v Mohelnici si výrobní závod připomíná rovněž úspěšné desetileté působení společnosti Siemens Elektromotory, s. r. o.

Obr. 1

Společnost Siemens Elektromotory dodává na domácí a zahraniční trhy jednofázové asynchronní elektromotory o výkonu 0,09 až 3 kW, trojfázové asynchronní elektromotory o výkonu 0,04 až 18,5 kW a trojfázové brzdové asynchronní elektromotory o výkonu 0,12 až 10 kW. Kromě závodu v Mohelnici je výroba elektromotorů ještě ve dvou dalších závodech na Moravě - ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Drásově.

Siemens Elektromotory vyrábí jedno- i třífázové asynchronní elektromotory typů 1LA7 a 1LF, ve výkonovém rozpětí 0,06 až 22,5 kW, třídy izolace F, krytí IP55, s počtem pólů 2, 4, 6, a 8. Ve výrobním sortimentu firmy jsou elektromotory s hliníkovými i litinovými kostrami, i v tzv. zajištěném provedení do výbušných prostředí (typ 1MA7).

Historie mohelnického závodu se začala psát v roce 1904, kdy zde byla založena společnost Ludwig Doczekal & Comp. V roce 1926 byla provedena fúze závodu s firmou Siemens Praha, o 19 let později byl podnik zestátněn a vznikla značka MEZ – moravské elektrotechnické závody. Po roce 1948 nastal rozkvět výroby elektromotorů a byly budovány nové provozovny – např. závod Vitošov, Šumperk, Holice. Zde se vyráběly motory pro domácí spotřebiče (pračky), indukční regulátory (tzv. „bustry„) a tato zařízení se zde i opravovala. V sedmdesátých letech patřil závod MEZ Mohelnice mezi přední podniky v tehdejším Československu – na MSV v Brně získala řada elektromotorů 3AT Zlatou medaili.

Obr. 2

V devadesátých letech byla vybudována nová slévárna odlitků a linka povrchové úpravy.

1. října roku 1994 do podniku kapitálově vstoupil koncern Siemens AG a byla založena společnost Siemens Elektromotory. Brzy poté byla vybudována nová univerzální licí linka a následovala výroba nové řady elektromotorů typu 1LA7. V letech 1998 až 1999 byla do České republiky převedena výroba elektromotorů z Německa.

V roce 2001 byl v Mohelnici zahájen projekt „Koncepce výroby elektromotorů v Evropě“ a ze závodu se tak stalo evropské kompetenční centrum v oblasti výroby elektromotorů. Areál závodu se rozkládá na ploše 36 ha. Denní výroba elektromotorů je asi 5 000 ks, z toho trojfázové motory všech výkonů tvoří asi 92 %. V současné době je závod v Mohelnici největším světovým výrobcem elektromotorů do osové výšky 168 mm. Export těchto výrobků je určen do 58 států na celém světě, na tuzemský trh se dodává asi 5 % produktů. Jejich parametry jsou vyvíjeny a vyráběny v souladu s mezinárodními normami IEC. Vstup České republiky do EU znamenal v mohelnickém závodě zkrácení exportních dodávek k zákazníkovi o 1 den.

Obr. 3

V rámci oslav obou významných výročí se v Mohelnici uskutečnila řada doprovodných akcí. Již začátkem května byla v Muzeu Mohelnice otevřena výstava „Elektromotory a Mohelnice„, mapující historii místní elektrotechnické výroby. V sobotu 12. června dopoledne byl v prostorách areálu závodu Siemens Elektromotory Den otevřených dveří, odpoledne bylo pro malé návštěvníky připraveno Dětské odpoledne. Program vyvrcholil v městských sadech Mohelnice kulturní akcí Siemens Open Air Show. Oslavy pokračovaly i v neděli Sportovním dnem Siemens – turnajem v minikopané, tenisu, v plaveckých závodech smíšených štafet a dětskými sportovními soutěžemi. V rámci sportovního dne se rovněž uskutečnil exhibiční fotbalový zápas mezi vedením závodu Siemens Elektromotory a mužstvem herce Boleslava Polívky.

Společnost Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické koncerny. Jako jediná firma na světě pokrývá prakticky celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává více než 417 000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru podle požadavků zákazníků a nabízejí jim rovněž širokou paletu služeb.

Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s 11 000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. V České republice působí v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.

Závod Siemens Elektromotory patří s bezmála dvěma tisíci pracovníky mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v severomoravském regionu a i do budoucna chce podporovat prosperitu regionální i celé české ekonomiky.

Více informací zájemci naleznou na internetových adresách http://www.siemens.com a http://www.siemens.cz.