časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výroba ve vodních elektrárnách ČEZ roste

|

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dodala do sítě v prvním čtvrtletí roku 2008 celkem 74 milionů kW·h ekologicky čisté elektrické energie z celkem 21 vodních elektráren (z toho je 20 malých). Meziročně jde o nárůst 15 %. Nejvíce elektřiny vyrobily elektrárny Střekov, Vydra a Práčov.
 
„Na hlavních tocích je letos dostatečný stav vody bez větších výkyvů, což je pro malé vodní elektrárny ideální. Na zvýšené výrobě se pozitivně projevila i realizace technických úprav a vylepšení na části našich elektráren,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.
 
Malé vodní elektrárny (MVE) jsou v ČR po velkých vodních dílech nejvýznamnějším zdrojem ekologické energie. MVE společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít po celé ČR, např. na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nejstarší MVE je Čeňkova pila (viz obr.) na Šumavě z roku 1912, která má instalovaný výkon 100 kW. Nejnovějším a zároveň nejmodernějším zařízením svého druhu v celé ČR je MVE Bukovec u města Plzeň s instalovaným výkonem 630 kW. Do roku 2010 chce ČEZ Obnovitelné zdroje postavit vodní elektrárnu u Mělníka, která bude k výrobě využívat proud chladicí vody z blízké uhelné elektrárny.
[Tiskové materiály ČEZ.]
 
Obr. Malá vodní elektrárna Čeňkova pila