časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výrazná inovace automatizačních systémů Simatic

|

číslo 1/2004

inovace, technologie, projekty

Výrazná inovace automatizačních systémů Simatic

Společnost Siemens, divize Automatizace a pohony, významně zvýšila výkon centrálních procesorových jednotek u nejvýkonnější řady automatizačních systémů PLC Simatic S7-400. Ve srovnání s předchozími modely nyní nabízí u všech sedmi centrálních procesorových jednotek trojnásobnou rychlost zpracování binárních instrukcí a dvojnásobný výkon pro komunikaci. Doba zpracování komplexních aritmetických příkazů používaných v regulačních úlohách a při zpracování dat je navíc sedmdesátkrát kratší než dříve. Jejich kompatibilita s dosavadními jednotkami umožňuje uživateli používat všechny funkce bez omezení, aniž by musel přizpůsobovat existující uživatelské programy nebo konstrukční podklady. Nové jednotky byly veřejnosti poprvé představeny v listopadu 2003 na veletrhu SPS/IPC/Drives v Norimberku.

Obr. 1.

Celková výkonnost nových jednotek je podpořena zvětšením kapacity pracovní paměti až na 20 MB. Znásoben byl rovněž počet dostupných časovačů a čítačů. Nárůst výkonu využije uživatel k tomu, aby zvýšil rychlost výroby či vybavil stroje a zařízení dalšími funkcemi – např. evidencí a archivováním údajů o kvalitě, pohodlnou diagnostikou procesu nebo připojením na nadřazený MES (Manufacturing Execution Systems).

Automatizační systémy PLC Simatic S7-400 jsou přizpůsobeny zvláště použití v horním rozmezí výkonu, kde převažují náročné výpočetní funkce, např. funkce trigonometrické. Přitom se obzvlášť pozitivně projevuje výrazně vyšší rychlost vykonávání příslušných instrukcí. Nyní je možné řešit i složité regulační úlohy bez přidávání specializovaných funkčních modulů.

V aplikacích se Simatic S7-400 často používá jako centrální koordinační stanice spojená s více komunikačními linkami. Až dvojnásobná propustnost dat posiluje tuto koordinační funkci a dovoluje prostřednictvím modulu komunikačního procesoru výkonnou vertikální integraci a rychlou komunikaci mezi jednotlivými PLC po sítích Profinet/průmyslový Ethernet. Také komunikace s čidly a akčními prvky je lepší – např. poloviční reakční doby zkracují cykly v režimu taktované synchronizace sběrnice Profibus. To dovoluje řídit rychloběžné stroje po sběrnici s taktem 1 µs.

Simatic S7-400 je všeobecně použitelný pro spojité i nespojité výrobní postupy, přičemž spektrum sedmi odstupňovaných centrálních procesorových jednotek umožňuje zvolit jednotku výkonově vhodnou pro danou úlohu. Nové jednotky budou dodávány na trh od března tohoto roku.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické koncerny. Jako jediná firma ve světě pokrývá téměř celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává více než 417 000 odborníků. Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990 a v současné době se svými 11 000 zaměstnanci patří mezi největší zaměstnavatele v zemi. V ČR působí Siemens v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.

Více informací zájemci naleznou na internetových adresách: www.siemens.com a www.siemens.cz, popř. na tel. č.: 233 032 474.

(Marketing – servis divize Automation and Drives)