časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výkonové jističe Compact NS – více výhod za stejnou cenu!

|

číslo 8/2006

Výkonové jističe Compact NS – více výhod za stejnou cenu!

Martin Dostál, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Rotoaktivní systém vypínání zkratových proudů je patrně zatím poslední zásadní, technologicky nepřekonanou změnou v konstrukci výkonových jističů. Tímto systémem je vybavena řada kompaktních jističů Compact NS do 630 A, vyráběná společností Schneider Electric. Uvedené řešení nepřináší pouze technickou inovaci, která enormně zlepšila parametry, prodloužila životnost a zvýšila spolehlivost kompaktních jističů, ale zároveň i mnohé ekonomické výhody, včetně hospodárného provozu. Vzhledem k tomu, že široká škála příslušenství – stavebnicová konstrukce, široké možnosti a nastavitelnost jednotek spouští jsou dnes již standardem, zaměřme se v tomto článku na to skutečně podstatné a odlišné od konvenční konstrukce.

Princip funkce

Rotoaktivní systém vypínání (obr. 1) je tvořen dvěma základními prvky:

  • pohyblivým rotačním kontaktem, který přerušuje proudovou dráhu ve dvou místech a umožňuje silně omezovat zkraty a dosáhnout velmi vysoké zkratové odolnosti,

  • tlakovým vypínacím systémem Reflex, který využívá energii elektrického oblouku a zajišťuje extrémně rychlé vypnutí zkratu v řádu jednotek milisekund.

Obr. 1.

Obr. 1. Rotoaktivní kontakt jističe Compact NS 100 až 630

Při zkratu reaguje rotační kontakt na prudký nárůst proudu a nadprůměrně rychle „ořízne„ zkratový proud na mnohonásobně menší hodnotu. Tím je zajištěno velmi silné omezení proudu (podobně jako pojistkou) a lepší izolační vlastnosti ve vypnutém stavu. Jističe Compact NS jsou ve vypnutém stavu vhodné k zajištění bezpečného odpojení obvodu v souladu s normou ČSN EN 60947-2 (Spínací a řídicí přístroje nn – Část 2: Jističe). Tato funkce je výrobcem důsledně testována, proto není navíc nutné používat odpojovač.

Provozní výhody

Výše uvedený systém omezuje poruchové proudy mnohonásobně efektivněji než obvyklá konstrukce kompaktního jističe opatřená pouze jednoduchým hlavním kontaktem. Tím je zajištěno mnohem menší opotřebení kontaktů při zkratu a větší poměr mezní (Icu) a provozní (Ics) vypínací schopnosti (Ics = Icu). Dodržení Icu je při výběru a aplikaci jističe povinné. Z hlediska povinnosti výrobce to představuje zajištění pouze jednoho bezproblémového vypnutí plného zkratu s následnou provozuschopností jističe. Parametr Ics však navíc odráží praktické použití jističe a jeho schopnost bezchybného provozu i po minimálně třech tvrdých zkratech. Při zkoušce provozní vypínací schopnosti Ics se testují izolační parametry, funkce spouští a oteplení jističe při plném zatížení. Shrneme-li výše uvedené skutečnosti, jedná se při stejné fyzické velikosti o jistič (obr. 2) s lepšími parametry oproti konvenční konstrukci, se schopností vypínat zkraty a s následným menším nárůstem teploty při dalším provozu. To je také důležité z hlediska oteplení v rozváděči a následně i menšího tepelného namáhání kabelů a jejich izolace (delší životnost).

Výhody z pohledu projektování, investic a provozu

Výhodou je zajištění selektivního působení mezi kompaktními jističi až do 150 kA (obvykle bývá asi 10 až 15 kA), mezi kompaktním a modulárním jističem až do 40 kA (obvykle asi 1,5 kA). Selektivita představuje vypnutí elektrické poruchy jističem bezprostředně před místem poruchy, což je důležité z hlediska bezpečnosti a ekonomičnosti provozu. Tak je minimalizována oblast elektroinstalace odpojené při zkratu (menší omezení provozu a výroby, ztráty ve výrobě, zmetkové výroby, omezení napájení bezpečnostních okruhů apod.).

Obr. 2.

Obr. 2. Jistič Compact NS630

Omezení namáhání vedení při zkratu znamená finanční úspory optimalizací potřebného průřezu kabelů, přípojnic nebo i přípojnicového systému instalovaného za omezujícím jističem. Silnější omezování proudu a extrémně rychlé vypnutí snižují namáhání vedení a přístrojů při elektrické poruše. Také dochází ke zkrácení přechodných jevů při vypínání (např. pokles napětí v amplitudě i trvání), což je důležité pro stykače a podpěťové spouště jističů, které tento jev neovlivní.

Omezující jističe umožňují kaskádování v souladu s normou ČSN EN 60947-2, tj. použití jističů s menší vypínací schopností než při standardním návrhu, jsou-li tyto jističe instalovány za omezujícím jističem. To vede ke značným úsporám při realizaci projektů. Podrobný popis a parametry jističů Compact NS jsou uvedeny v katalogu.

Závěr

Podtrženo, sečteno: Při srovnatelných nebo i menších nákladech „více muziky„. Pro podporu projektování je k dispozici moderní projektový software Ecodial. Díky němu je zároveň možné využít všechny výše zmíněné výhody.

Uvedené nástroje, dokumentaci a přístroje, ale i další informace mohou zájemci získat na adrese:

Schneider Electric CZ, s. r. o.
http://www.schneider-electric.cz

Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com