časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výkonné přepěťové ochrany měřicích obvodů

|

číslo 6/2003

inovace, technologie, projekty

Výkonné přepěťové ochrany měřicích obvodů

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

V průmyslu, zejména v chemickém a u produktovodů, vzniká často potřeba měření veličin (tlaku, průtoku, hladiny) na volném prostranství, v terénu. Naměřené hodnoty jsou přenášeny většinou metalickou linkou do měřicího domku nebo přímo do ústředny měření a regulace (MaR) v provozním objektu.

Obr. 1. Obr. 2.

Tyto linky bývají často zdrojem nebezpečného indukovaného pulsního přepětí. Vzhledem k umístění metalických linek a měřicího bodu ve venkovním prostředí, je nutné pro ochranu měřicí centrály použít výkonné ochranné prvky, které neovlivňují měřicí obvod.

Takové ochrany dodává společnost SALTEK pod značkou SLP-xx VB(S) – viz obr.1. Jedná se o svodiče, které svedou opakovaně impulsní proud 15 kA (8/20), jednorázově až 25 kA (8/20) – případně 3 kA (10/350) tzv. bleskového proudu (za xx dosazujeme maximální pracovní napětí). K dispozici jsou typy SLP-075 VB(S), SLP-130 VB(S) a SLP-275 VB(S) pro maximální pracovní napětí 75 V, 130 V, popř. 275 V AC. Písmeno „S„ značí osazení svodiče přepínacím kontaktem dálkové signalizace stavu.

Svodiče mají při jmenovitém napětí zanedbatelný (v podstatě nulový) svodový proud a proto neovlivňují měřený signál. Jsou použitelné pro frekvenční rozsah 0 až 30 MHz. Zapojují se paralelně k měřicímu obvodu, proto nejsou (resp. nemusí být) jejich svorky zatěžovány protékajícím proudem. Protože původní svorky jsou určeny především pro silové obvody – pro průřez vodiče 1 až 50 mm2 – mají tyto svodiče k dispozici redukční svorku pro vodiče 0,75 mm2 (typ RS 35/0,75). Ta umožní připojení vodičů 0,75 mm2 a menších (obr. 2).

Jako typický příklad použití svodičů SALTEK typu SLP-xxVBS (sériové zapojení varistoru a jiskřiště) lze uvést ochranu měřicích linek potenciálu, tlaku a průtoku na venkovních armaturách, nebo měření u regulačních stanic a u stanic katodické ochrany (SKO).

Svodiče SALTEK splňují požadavky harmonizovaných evropských norem v oblasti elektromagnetické kompatibility a umožňují tím bezpečný a bezporuchový provoz měřicích přístrojů a ústředen MaR. Techničtí poradci společnosti SALTEK zájemcům rádi vysvětlí způsoby i výhody použití těchto i dalších svodičů.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz