časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vyhodnocení soutěže o nejlepší zapojení DEHnventilu

|

číslo 11/2002

Referáty

Vyhodnocení soutěže o nejlepší zapojení DEHnventilu

Firma DEHN+Söhne, špičkový světový výrobce a dodavatel ochranných technologií proti blesku a přepětí, vyhlásila v  dubnu tohoto roku soutěž o nejsmysluplnější uplatnění svého nového výrobku – DEHNventilu – v projektu, ve studentské (doktorandské, odborné, semestrální event. ročníkové apod.) práci nebo v konkrétní elektroinstalaci. Soutěže se mohly účastnit nejen firmy se zaměřením na elektromontáže, ale také jednotlivci.

Časopis ELEKTRO o této soutěži a jejích podmínkách informoval v amperovém vydání, v č. 4/02 na str. 62.

Obr. 1.

Soutěž na podporu DEHNventilu, který prostřednictvím firmy DEHN+Söhne vstoupil na český trh počátkem letošního roku, měla za účel nejen představit tento špičkový výrobek odborné veřejnosti, ale také předvést jednoduchost jeho aplikace jak v průmyslových, tak také v domovních instalacích. Logickým průvodním znakem soutěže byly hodnotné finanční i věcné ceny poskytnuté firmou DEHN+Söhne.

Hodnotitelská kritéria
K termínu ukončení soutěže bylo zastoupení firmy DEHN+Söhne pro ČR doručeno osm projektů od sedmi zúčastněných. Podle očekávání byli účastníci většinou projektanti z oboru elektro, ale sympatická byla rovněž snaha studenta průmyslové školy.

Jaká byla hlavní hodnotitelská kritéria soutěže? 1. soulad projektu s ČSN, 2. aplikace DEHNventilu v projektu, 3. zdůvodnění použití DEHNventilu vzhledem k jeho unikátním vlastnostem, 4. objasnění výhod, které užití DEHNventil dané instalaci přineslo, 5. úroveň a technické zpracování projektu.

Uvedené podmínky splnilo sedm projektů, jeden byl ze soutěže vyřazen, a to vzhledem k tomu, že nesplňoval základní podmínku, kterou bylo použití DEHNventilu (kritérium 2).

Výsledky soutěže
Počátkem září se sešla v prostorách zastoupení DEHN+Söhne v ČR hodnotitelská komise složená ze zástupců následujících oblastí: vysoké školství, revizní technik elektro, odborní publicisté, tvůrci norem a samozřejmě také zástupci firmy DEHN+Söhne z Německa a České republiky.

Po prozkoumání zúčastněných projektů bylo každému projektu přiděleno anonymně jednotlivými členy komise bodové ohodnocení s výsledným součtem a po všestranně podnětné diskusi bylo určeno celkové pořadí:

  1. místo – použití DEHNventilu v elektroinstalaci rodinného domu
    (Ing. Bohuslav Havlín)

    cena: zahraniční dovolená v hodnotě 1 000,- Euro;

  2. místo – použití DEHNventilu v průmyslovém objektu;
    (Dalibor Šalanský)

    cena: pozvání k firmě DEHN+Söhne do Neumarktu (výzkumné a vývojové centrum fy DEHN+Söhne v SRN, cestovní náklady, ubytování, prohlídka závodu) pro 2 osoby;

  3. místo – použití DEHNventilu v rozváděči s malým prostorem
    (Dalibor Šalanský)

    cena: pozvání k firmě DEHN+SÖHNE do Neumarktu pro 2 osoby.

Další účastníci budou informováni o výhrách písemně.

Uvedení výherci ve svých projektech splnili velmi dobře všechna kritéria na projekt kladená. Hlavní výherce dodal profesně nejlepší řešení, s vyzrálou a pečlivě zpracovanou projektovou dokumentací. Oba výherci neopomenuli ani stručné a konstruktivní zdůvodnění použití právě DEHNventilu, s přihlédnutím k jeho jedinečným vlastnostem.

V čem je DEHNventil nový
Stručně lze DEHNventil charakterizovat jako kompletní ochranu pro libovolný typ sítě – TN-C, TN-S, TT i IT s odpovídajícím provozním napětím. Princip nového DEHNventilu spočívá v tom, že obsahuje nově technologicky řešené varistorové jiskřiště, které působí jako řízený, resp. řídicí svodič energie přepětí, aktuálně vstupující do elektrické instalace. Do určité energetické hladiny se DEHNventil chová jako varistor, od úrovně překračující hranici pro zničení varistorové části přechází do pracovního režimu jiskřiště.

Jeho význačné vlastnosti jsou:

  • vysoká propustnost,
  • nízká ochranná úroveň,
  • žádný následný proud ze sítě,
  • vysoká imunita proti krátkodobým přepětím ze sítě.

Bližší inoformace o problematice ochrany před přepětím podá:


zastoupení DEHN+Söhne pro ČR a SR
Ing. Zdeněk Rous, CSc.
Sarajevská 16
120 00 Praha 2
tel.: 222 562 424
http://www.dehn.cz