časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vyhodnocení čísel Elektro – 4. čtvrtletí 2006

|

Vyhodnocení čísel Elektro – 4. čtvrtletí 2006

Elektra č. 10, 11 a 12 byla hodnocena na zasedání redakční rady časopisu Elektro 5. prosince 2006. Jednotlivá čísla byla posuzována z mnoha odborných hledisek. V následujícím textu jsou však uvedeny pouze nejlépe ohodnocené články, protože to je informace významná nejen pro redakci a samotné autory, ale jistě i pro čtenáře Elektra.

Obr. 1.

Elektro č. 10

prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc.,
katedra elektrických pohonů a trakce, ČVUT Praha
Kosmický výtah
Jednou z perspektivních možností, jak podstatně snížit náklady na dopravu materiálu na oběžnou dráhu Země, je „kosmický výtah„. Autor vyšel z materiálů na toto téma šířeji publikovaných v populárně technickém zahraničním i tuzemském tisku, doplnil je základními fyzikálními výpočty a téma tak poutavě přiblížil i odborné veřejnosti nejenom z řad elektrotechniků.

Ing. Michal Kříž, INEL s. r. o.
Stručně k českým technickým normám, předpisům a dalším dokumentům pro revize elektrických zařízení a instalací
Proč je nutné věnovat pozornost a vést v patrnosti ustanovení norem a předpisů zejména v případě elektrotechnických zařízení? Jsou technická zařízení natolik dokonalá a bezpečná, aby se automaticky vyhnula pravidelným kontrolám. Za jakým účelem u elektrických zařízení provádět i výchozí revize? To jsou otázky, které pokládá a zodpovídá autor uvedeného článku. Tato problematika, pro nezasvěceného účastníka tzv. vyřešená, je stále živá a se změnami v legislativě i stále složitější. Proto odpovědi jednoho z nejuznávanějších odborníků zdobí časopis Elektro.

Obr. 2.

Elektro č. 11

Ing. Bohumír Heinz, Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení
Celoživotní vzdělávání, nebo učení?
Zejména podnikatelská veřejnost v ČR žije v omylu, že jakékoliv další vzdělávání v oboru je pouze na úkor vlastní podnikatelské činnosti. V 90. letech minulého století se na mnoha úrovních řešila hlavně transformace průmyslu a celé společnosti a otázka vzdělávání byla odsunuta do pozadí. Článek upozorňuje na nutnost věnovat se růstu vlastní odbornosti, ke kterému jsou i za současné společenské situace dostatečně vhodné podmínky.

Ing. Václav Brož, Uzimex, spol. s r. o.
Nová řídicí jednotka malých motorů EPOS P
Malé motory (nízké napětí, výkon jednotky až stovky wattů) v posledních letech tvoří 83 % z celkového počtu všech motorů v průmyslu. Automatizace jejich provozu a jejich využití jsou proto v centru pozornosti mnoha firem na poli elektroniky. Jednou z nich je Maxon, který se kromě výroby motorů orientuje i na výrobu řídicích jednotek vyšší automatizační úrovně. Řídicí jednotka EPOS P, která řídí rychlost, polohu nebo moment připojeného pohonu, získala na letošním MSV v Brně zlatou medaili.

Obr. 3.

Elektro č. 12

Ing. Miloslav Valena, Elektro služby Kladno-Rozdělov
Fenomén proudový chránič v projektech, montážích a při revizích elektrických instalací budov
Autor poukazuje na některé negativní aspekty, které provázejí používání proudového chrániče jako netradičního ochranného prvku v elektroinstalacích. Jsou to aspekty neodbornosti a snaha o komerční využití na úkor hlavního přínosu – bezpečnosti. Článek si klade za cíl posunout proudový chránič z pozice nadstandardní výlučnosti do pozice osvědčené nezbytnosti v praxi každého elektrotechnika.

Ing. Jiří Kohutka, redakce Elektro, FCC Public s. r. o.
Hydroelektrárna Itaipú – sedmkrát Temelín v jediné hrázi
Velká energetická díla získala v minulosti zcela neprávem ideologicko-budovatelský nádech. Že i jinde ve světě než pouze v SSSR se stavěly a staví dokonalé inženýrské skvosty, o tom bylo informováno nerado a na mizivě nízké úrovni. Hydroelektrárna Itaipú, největší elektrárna svého druhu na světě, je jedním z děl, která si přízvisko skvost bezesporu zaslouží. A to nejen z hlediska ryze technického, ale nezanedbatelně i z hlediska estetického (resp. „designového„).

Redakce Elektro autorům oceněných článků blahopřeje