časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vyhodnocení čísel Elektro – 2. a 3. čtvrtletí 2006

|

číslo 10/2006

Vyhodnocení čísel Elektro – 2. a 3. čtvrtletí 2006
Hodnocení čísel Elektro 4, 5 a 6 (2. čtvrtletí) a 7, 8-9 (3. čtvrtletí) proběhlo na zasedání redakční rady Elektro dne 5. září

Elektro 4/2006

Elektro č. 4

Ing. M. Molnár, EMCOS s. r. o.:
Řešení nestandardních potíží v elektrických průmyslových rozvodech (str. 18)
Firma EMCOS se problematikou kompenzace v distribučních sítích zabývá dlouhodobě a na vysoké odborné úrovni. Oceněný článek předkládá praktické zkušenosti s řešením nadměrného harmonického rušení na hladině 22 kV instalací chráněné řízené kompenzační jednotky 6 kV řady EF6 o výkonu 2 300 kvar.

Elektro 5/2006

Elektro č. 5

Ing. K. Máslo, ČEPS a. s.:
Příčiny a následky velkých výpadků v dodávkách elektřiny (str. 8)
Nejen Česká republika, ale i řada míst v Evropě byly v poslední době postiženy několika závažnými výpadky v dodávkách elektřiny. Autor předkládá systematický rozbor příčin a následků podobných výpadků na Severoamerickém kontinentu a osvětluje, jak stoupající nároky na zásobování el. energií mohou způsobit kaskádovité šíření poruchy a že ani v době vysokého stupně automatizace provozu distribučních sítí není lidský činitel zanedbatelný.

Elektro 6/2006

Elektro č. 6

J. Hlinovský, nezávislý odborný konzultant:
Zkoušky, výchozí revize, kontroly a pravidelné revize elektrické části strojních zařízení (str. 20)
Autor svým článkem přispívá k jednotnému výkladu pojmů, které v oblasti provozování elektrických zařízení nabývají aktuálních významů, a usnadňuje tak svým kolegům řešení problematiky zajišťování bezpečnosti elektrických částí strojních zařízení.

Elektro 7/2006

Elektro č. 7

Ing. M. Kříž, vydavatelství IN-EL s. r. o.:
Impedance smyčky v obvodech chráněných proudovými chrániči (str. 24)
Článek přináší informace k problematice, která je jednak svým charakterem zakotvena v ustanoveních již používaných norem ČSN, jednak se současně odráží i v novém přístupu připravovaných norem souboru ČSN 33 2000. K měření impedanční smyčky musí být proto uzpůsobena i nabízená moderní měřicí technika tak, aby odpovídala ČSN EN 61557-3.

Elektro 8-9/2006

Elektro č. 8-9

Ing. M. Kočí, bývalý vedoucí inspektor státního odborného dozoru:
Poučili jsme se?
(celý seriál – dvě části, Elektro č. 7 str. 4, Elektro č. 8-9 str. 70)
V roce 1993 dosáhl počet pracovních smrtelných úrazů elektrickým proudem smutného vrcholu. Autor se ve dvou částech seriálu zamýšlí nad otázkami profesní bezpečnosti práce na elektrických zařízeních a snaží se s odstupem času najít odpověď na otázku, zda se člověk může z takovýchto chyb poučit.

doc. J. Novák, CSc., ČVUT Praha, Fakulta strojní, Ústav přístrojové a řídicí techniky:
Uplatnění synchronních strojů v dopravní technice
(celý seriál – tři části, Elektro č. 6 str. 4, Elektro č. 7 str. 8, Elektro č. 8-9 str. 76)
Tři části seriálu zaměřeného na aplikace v oblasti výkonové elektroniky (první část uvedena v Elektro č. 6) přinášejí informace o možnostech regulovaných elektromechanických soustav se synchronními stroji v dopravní technice. Nejen technický obsah článku, ale i širší aspekt dokonalejších řešení v dopravě dotváří pohled na použití synchronních strojů s permanentními magnety jako perspektivní pohonné jednotky.

Ing. J. Košťál, redakce Elektro, vydavatelství FCC Public s. r. o.:
Kompenzace jalového výkonu na liberalizovaném trhu s elektřinou (str. 80)
Přiblížení nejen ekonomických aspektů problematiky kompenzace jalového výkonu, ale i efektivnost využití energetického rozvodného zařízení patří ke kladnému přínosu tohoto článku zpracovaného naším redakčním kolegou ve spolupráci s redakcí DE (SRN).

Ing. V. Csirik, Český normalizační institut:
K zavedení souboru evropských norem EN 50110 „Obsluha a práce na elektrických zařízeních„ do soustavy ČSN (str. 96)
Soubor evropských norem pro práci a obsluhu elektrických zařízení vzbudil v době svého vzniku četné diskuse a připomínky. Autor uvedeného článku shrnuje informace o procesu jeho vzniku a přikládá závěry pracovní skupiny, která posuzovala náměty zaslané na ČNI na vydání oprav pro edici 2 daného souboru.

(jk)