časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vyhlášení osmého ročníku Ceny Siemens

|

číslo 1/2006

Vyhlášení osmého ročníku Ceny Siemens

Ve zentativních prostorách Betlémské kaple v Praze slavnostnány za úch univerzit, významných osobností z oblasti vV dosavadních osmi ročnících Ceny Siemens bylo oceněno 123 laureátů; v podobě stipendií a finančních odměn byla rozdělena částka převyšující 3,8 milionu korun.

Cena Siemens je oceněním vynikajících výsledků vědecké a výzkumné práce mladých odborníků z institucí sdružených ve Fóru průmyslu a vysokých škol ČR. Uděluje se v oborech: výroba, přenos a rozvod energie, automatizační technika, telekomunikační technika, informační technika a mechatronika, elektromagnetická kompatibilita, technika ve vztahu k životnímu prostředí, dopravní technika se zaměřením na kolejová vozidla, medicínská přístrojová technika a její aplikace a chemické postupy při výrobě osvětlovací techniky.

Obr. 1.

Na slavnostní vyhlášení Ceny Siemens byli pozváni všichni studenti a doktorandi, kteří se přihlásili do soutěže se svými pracemi

V osmém ročníku Ceny Siemens byly hodnoceny tyto kategorie:

  • výzkum,
  • doktorská práce,
  • diplomová práce,
  • odborná vědecká publikace.

Odborná porota letos rovněž udělila jedno speciální ocenění za diplomovou práci.

Ocenění studenti kromě stipendií a finančních odměn obdrželi také pamětní medaili Siemens, jejímž autorem je akademický sochař Zdeněk Kolářský. Medaile byla vyrobena při příležitosti 110. výročí úmrtí zakladatele firmy Siemens Wernera von Siemens.

V rámci letošního ročníku této akce byla společnosti Siemens udělena Výroční cena Českomoravské elektrotechnické asociace (ElA). Ocenění za dlouhodobou podporu vzdělávání, výzkumu a vývoje v oblasti elektrotechniky v České republice převzal z rukou Ing. Stanislava Adamce, prezidenta ElA, a Ing. Františka Hýbnera, ředitele ElA, generální ředitel společnosti Siemens s. r. o. a reprezentant Siemens v České republice Pavel Kafka.

Udílení Ceny Siemens – Werner von Siemens Excellence Award 2005, je součástí dlouhodobé strategie společnosti Siemens, která jejím prostřednictvím podporuje vysoké školy a nejvýznamnější práce jejich studentů a doktorandů. Koncern Siemens se řadí mezi nejvýznamnější evropské firemní investory do vědy a výzkumu.

Fórum průmyslu a vysokých škol ČR, které bylo založeno v roce 1996, sdružuje největší průmyslové podniky v České republice a všechny technické univerzity. Cílem této instituce je intenzivní výměna zkušeností mezi teorií a praxí, která má kromě jiného v dlouhodobější perspektivě ovlivnit zaměření jednotlivých studijních oborů podle potřeb praxe. Současnými členy Fóra průmyslu a vysokých škol ČR jsou: ČKD Praha Holding, a. s., IBM ČR, s. r. o., Siemens s. r. o., Škoda a. s., Škoda Auto a. s., ČVUT v Praze, TU v Liberci, VUT v Brně, VŠB – TU Ostrava a ZU v Plzni.

(jm)