časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vydavatelství FCC Public představuje knihu ... Akumulátory od principu k praxi (1. část)

|

akční cena: 50 Kč při objednávce přes internet (viz níže)
V tomto čísle je to ukázka z kapitoly 2.

Rozdělení chemických zdrojů proudu


Primární články
Jsou to články, které mají omezené množství reaktantů. Vybitím článku se reaktanty spotřebují na produkty, které nelze nabíjením, tj vnějším elektrickým proudem, znovu převést v původní reaktanty. Jde tedy o články na jedno vybití. Hovorově se nazývají baterie. Nejběžnějšími primárními články jsou články s burelovou katodou a zinkovou anodou. V poslední době nabyly na významu články s lithiovou anodou a s elektrolyty na bázi nevodných rozpouštědel.

Sekundární články
Tyto články mají stejně jako články primární omezené množství reaktantů. Reakční produkty vzniklé vybíjením článku lze však znovu převést elektrickým proudem z vnějšku na původní aktivní reaktanty, jsou to tedy články na více vybití. Elektrická energie používaná k nabití článku se v článku akumuluje ve formě chemické energie, odtud označení článků jako akumulátorů. Jelikož napětí jednoho článku je malé (běžně 1,2 až 2 V – podle typu akumulátoru) sestavují se z článků akumulátorové baterie. Například běžná automobilová baterie 12 V je sestavena ze šesti článků.

Palivové články
Název těchto článků je odvozen od skutečnosti, že v nich probíhá tzv. studené spalování paliva za tvorby elektrického proudu. Pro funkci palivových článků musí být splněny dvě základní podmínky: palivo i okysličovadlo jsou kontinuálně a přitom odděleně přiváděny k elektrodám a reakční zplodiny jsou kontinuálně z článku odváděny. Články se tedy pouze vybíjejí a fungují, je-li zajištěn přívod paliva a okysličovadla do článku.

Knihu si lze objednat na: e-mail: public@fccgroup.cz
 
http://www.odbornecasopisy.cz -
Akumulátory od principu k praxi (1. část)