časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vydavatelství FCC Public představuje knihu…

|

Technický receptář (3. část)
 
běžná cena: 192 Kč včetně DPH
akční cena: 154 Kč při objednávce přes internet (viz níže)
 
V tomto čísle je ukáz­ka z kapitoly III. Brus­né a lešticí prostředky na různé materiály.
 
V technologickém sledu operací je obvykle na prvním místě brou­šení a pak teprve ná­sleduje leštění. Částice brusiva během procesu odebírají hranami zrn drobné třísky materiálu spolu se zbyt­ky po předcházejícím opracování. Leštění se oproti tomu vyznačuje minimálním úbě­rem. Odstraňují se jím vrypy po broušení a vyhlazuje se povrch. Podstatou brusných a lešticích prostředků jsou látky obsahují­cí vhodně zrnité speciální materiály. Brus­ná lešticí zrna mohou být přírodního nebo syntetického původu. Pro broušení a leštění se používá mnoho účelově přizpůsobených nástrojů, jako jsou např. brusné, lamelové, plstěné, látkové či plastové kotouče, brusné pásy a různé kartáče.
 

Brusné kotouče

 

Příprava brusného kotouče

Na očištěné plstěné nebo kožené kotouče lze nanést brusný prostředek smíšený s lepidlem. Nejběžněji používaným lepidlem pro tento účel bývá klihové lepidlo.
 
  • Předpis na klihové lepidlo
    180 g klihu nalámaného na malé kousky se ponoří do asi 340 ml vody, kde se nechá jeden den změknout a nabobtnat. Druhý den se přebytečná voda slije a změklý klih se roz­pustí v horké vodní lázni. Do hotového horké­ho roztoku se pak přidá 480 g brusného práš­ku předehřátého na 50 až 60 °C. Lepidlo do­konale promísené s brusným materiálem se poté štětcem nanáší na mírně předehřátý ko­touč. Toto se po zaschnutí několikrát opakuje.

Omílání

Při broušení a leštění drobných nebo tva­rově složitých výrobků je možné rovněž vý­hodně aplikovat techniku omílání. Spočívá v působení omílacích médií, tj. omílacích tělí­sek, křemenného písku oblázků, pilin, kousků kůže apod. na povrch předmětů. Z omílacích tělísek se nejvíce rozšířily typy St 2, St 2/36 a St 3 ve tvarech válečků, trojhranů a hvězdic. Pro leštění se obvykle používají ocelové ku­ličky. K zintenzivnění omílání slouží příprav­ky, jež ve vodném roztoku odmašťují povrch předmětů, převádějí částečky omletého mate­riálu do suspenze, a čistí tak povrch předmě­tů a tělísek, změkčují vodu a chrání materiál před korozí během omílání. Nejrozšířenější je omílání v bubnech s použitím nejrůzněj­ších omílacích médií. Tento způsob je vhod­ný pro broušení i leštění, nehodí se však pro hmotnější výrobky, jež se v bubnech otlouka­jí. Vibrační omílání umožňuje vizuální kon­trolu během procesu a je vhodné pro velmi jemné i naopak těžké, objemové, tyčové, tva­rově složité předměty se slepými dutinami.
(pokračování)
Knihu si objednat na:
http://www.odbornecasopisy.cz