časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vydavatelství FCC Public představuje knihu…

|

Technický receptář (1. část)
 
běžná cena: 192 Kč včetně DPH
akční cena: 154 Kč při objednávce přes internet (viz níže) nebo kupón (viz str. 51)
 
Člověk nemusí být povoláním chemik pro to, aby využil ně­které ze 660 receptur obsažených ve zná­mé knize Technický receptář od autora Jiřího Škeříka. Re­ceptury dávají návod k přípravě chemic­kých prostředků pro použití v laboratoři, dílně i amatérské praxi. Kniha může být rádcem i zdrojem inspirace tam, kde nejsou k dispozici vhodné komerč­ně vyráběné prostředky.
 
Redakce časopisu Elektro postupně přiná­ší ukázky receptur z jednotlivých kapitol této knihy. V tomto čísle je to ukázka z kapitoly I.
 

Prostředky pro základní čištění materiálů

 
Tuhá čistidla na kovy
  • Tuhé univerzální čistidlo na kovy
    Při mírném zahřívání se roztaví 500 g ky­seliny olejové (elainu nebo též oleinu), 120 g stearinu. Po rozmíchání se k horké směsi přidá 380 g křemenné hlinky, směs se znovu roze­tře a odlévá se do forem nebo se ručně tvaruje. Pak se hotové čistidlo nechá zcela vychladnout.
Prášková čistidla na kovy
  • Práškové čistidlo na měď a mosaz
    V třecí misce se důkladně rozetře a promí­sí 400 g kyselého vinanu draselného (vinné­ho kamene), 200 g oxidu železitého (tzv. an­glická červeň), 400 g křemenné hlinky (oxi­du křemičitého). Hotový prášek se prosívá hustým sítem.
Pastovitá čistidla na kovy
  • Pastovité čistidlo na ocel
    V kádince se nejprve smísí 36 g kyseliny olejové (surové, tzv. elainu), 36 g terpentýnu, 38 g amoniaku, 360 ml vody. Hotová emul­ze se přilévá do třecí misky a roztírá se s tou­to směsí práškových složek: 120 g uhličitanu vápenatého, 200 g karbidu křemíku č. 300 (brusný prášek), 120 g jemně mletého skle­něného prášku, 80 g práškového grafitu. Po důkladném zhomogenizování vznikne pasta bez hrudek a tuhých částí.
Tekutá čistidla na kov
  • Tekuté univerzální čistidlo na kovy
    V široké porcelánové misce se za stálé­ho míchání rozpustí v 600 ml vody ohřáté na teplotu 70 °C, 25 g kyseliny šťavelové, 25 ml etylalkoholu denaturovaného, 360 ml 4% amoniaku, 65 g surové kyseliny olejové. K hotovému roztoku se pak přisype 150 g ka­olínu a 150 g křemenné hlinky. Vše se dobře promíchá a slije do zásobní láhve. Před použitím je třeba čistidlo dobře rozmíchat.
Odstraňovače skvrn
  • Skvrny od dehtu a asfaltu
    Vytvoří-li se skvrny na textilních tkani­nách, nejprve se celý nános mechanicky od­straní kovovou špachtlí apod. Pak se čištěné místo podloží několika vrstvami filtračního papíru a na skvrnu se nakape malé množství trichloretylenu nebo tetrachloretylenu, xyle­nu, toluenu nebo lakového benzinu. Smotkem z plátna nebo gázy, navlhčeným stejným roz­pustidlem, se skvrna poklepává a přetírá, až se rozrušený dehet začne rozpouštět a vsako­vat do podloženého filtračního papíru. Jakmi­le skvrna na tkanině začne mizet a podlože­ný papír se už neznečišťuje, navlhčí se také okolí skvrny, aby po vysušení nevznikla na povrchu „mapa“.
(pokračování)
Knihu si lze objednat na:
http://www.odbornecasopisy.cz