časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

VUT Brno

|

Letos uplynulo 50 let od promoce prvních absolventů z roku 1960 na fakultě elektrotechniky VUT v Brně, která byla rozdělením fakulty energetické zřízena v roce 1959. Proto se klub absolventů Elektron při FEFT VUT v Brně rozhodl na pátek a sobotu 24. a 25. září pozvat své absolventy na setkání po padesáti letech. Elektrotechnickému oboru EF byla již v roce 1958 přidělena budova na Antonínské 1. Děkanem fakulty po jejím zřízení v roce 1959 byl jmenován prof. Ing. Jan Kalendovský, který řídil i katedru radiotechniky; katedru linkové techniky spravoval prof. Dr. Julius Strnad.
 
Všech tehdejších čtyřicet osm studentů studia dokončilo. Na oslavu konce studia ještě před promocí tehdy uspořádali absolventi neobvyklý vlastní průvod ulicemi Brna. Jeho kuriozitou bylo, že byl oficiálně povolen a že v něm šel i živý kůň, na kterém seděla jediná tehdejší první absolventka Ing. Anna Pořístková.
 
Nad letošním setkáním těchto absolventů převzali záštitu rektor VUT v Brně jeho magnificence pan prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, i děkani obou elektrotechnických fakult – spectabilis paní prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc., z fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií a spectabilis pan doc. Jaroslav Zendulka, CSc., z fakulty komunikačních technologií.
 
K setkání se přihlásilo celkem 29 absolventů z původních 48, zatímco již sedm z nich se tohoto výročí nedožilo. Někteří dosáhli vysokých vědeckých (CSc.) i pedagogických (doc. a prof.) hodností a pracují ještě na vysokých školách buďto v Brně, nebo i v Bratislavě.
 
Absolventi navštívili nové budovy obou fakult, jednak v areálu VUT pod Palackého vrchem (FEKT) a jednak na ul. Božetěchově v adaptovaném, z gruntu přestavěném bývalém kartuziánském klášteře (FIT). Na společné večeři se absolventi setkali i se svými dosud žijícími bývalými učiteli.
 
Druhý den se všichni účastníci rozjeli autobusem na zámek v Lednicko-Valtickém areálu. Po návratu do Brna se všichni zúčastnění rozloučili opět před Centrem VUT na ulici Antonínské.

(jk; materiály VUT)