časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

VT-Rozváděč VARITEC

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

VT-Rozváděč VARITEC
Rozváděčový systém pro moderní stavby

Milan Jiříček, Ing. Vladimír Štekrt, MBA, ETZ Hensel, k. s.

Elektrotechnický závod Hensel, k. s. se sídlem v Roudnici nad Labem, přední výrobce a dodavatel moderních rozváděčů nízkého napětí, přichází s rozšířením nabídky modulárních rozváděčových systémů. Progresivní novinkou je oceloplechový stavebnicový systém VARITEC®(viz titulní strana čísla). Je určen pro použití v sítích s napětím do 690 V a maximálním proudem do 160 A, pro vnitřní prostředí s krytím až IP41/IP20. Ochrana proti nebezpečnému dotyku neživých částí je v třídě ochrany I a II.

Obr. 1.

Rozváděč VARITEC® v sobě spojuje výhody oceloplechových rozváděčů a modulárního stavebnicového systému. Svým nadčasovým designem, variabilitou a výbornými funkčními vlastnostmi je předurčen k instalaci do nově budovaných či rekonstruovaných administrativních budov, občanské výstavby, obchodních středisek apod.

Skříň rozváděče se skládá ze zadní stěny, horních, dolních a bočních stěn, čelního zakrytí a dveří. Ke skříni dále patří upevňovací systém, sokl, clony kabelových vstupů a zákryty. Všechny díly jsou z elektrolyticky pozinkovaného plechu, na který je práškovou technologií nanášena perlově bílá barva.

Stavebnicový systém tvoří rozměrová řada osmi skříní o šířce 312 mm nebo 600 mm a výšce 550 mm, 700 mm, 850 mm a 1 000 mm. Všechny skříně mají jednotnou hloubku 165 mm. Skříně stejné šíře je možné spojovat do svislých sestav, skříně stejné výšky do sestav vodorovných, čímž lze sestavit rozváděč přizpůsobený požadovaným parametrům.

Dveře jsou volitelné jako levé nebo pravé (podle otočení čelního rámečku), s úhlem otevření 180°. Uzamykání dveří je uzpůsobeno potřebám zákazníka (půlválec, dvojtrn, čtyřhran, zámek FAB, atd.). U skříně šířky 600 mm mohou být dveře nejen plné, ale i s kouřovým bezpečnostním sklem tloušťky 4 mm. Kabely lze přivést a vyvést zespodu nebo shora přes plastové příruby s předlisovanými metrickými otvory.

Barvu rozváděče je možné přizpůsobit interiéru budovy. Dodávány jsou čelní zákryty, které jsou práškově lakovány v barvě světle šedé, červené, zelené, modré a chromové. Je možné zabezpečit i dodávku dílů v jiných než standardně dodávaných odstínech.

Velkou výhodou rozváděče VARITEC® je způsob vnitřního uspořádání, takzvaný vnitřní stavebnicový systém. Přístrojové vybavení se montuje ze standardizovaných montážních skupin, které se připevňují pomocí šroubů na nosníky, jež jsou součástí zadních stěn. Práce s montážními skupinami je přehledná, jednoduchá a proti běžně používaným postupům i rychlá. Toto řešení nabízí širokou škálu variant a přehlednou údržbu. Krycí desky jsou vyrobeny z termoplastu šedobílé barvy. Upevňují se v rozích plastovými rychlouzávěry a lze je v případě potřeby zaplombovat.

Rozváděče VARITEC® jsou typově zkoušené v souladu s ustanovením normy ČSN EN 60 439-1. Vysoká užitná hodnota stavebnicového provedení, moderní design, snadná montáž a manipulace, dlouhá životnost, technická podpora výrobce při nabídce a vlastním návrhu rozváděče – to jsou jen některé z mnoha výhod rozváděče VARITEC® z Elektrotechnického závodu Hensel, k. s.

Z jednotlivých dílů stavebnicového systému VARITEC® si mohou firmy (s oprávněním pro výrobu rozváděčů) samy sestavit rozváděč dle specifikace pro různé aplikace v interiérech. Montážním firmám a elektromontérům nabízí firma Hensel výrobu a dodávku zakázkových rozváděčů VARITEC®, ale i jiných moderních a spolehlivých výrobků společnosti Hensel přímo v Elektrotechnickém závodě Hensel, k. s. v Roudnici nad Labem nebo prostřednictvím partnerských velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem.

Hensel, k. s.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 0411/82 81 11
fax: 0411/82 82 22
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://hensel.cz